Hoofdmenu openen
Oosterscheldekering
NLN057.svg
Oosterscheldekering.jpg
Kruist Oosterschelde / Noordzee
Lengte 9.000 meter
Openstelling 1986
Intensiteit 7.700 mvt/dag
Locatie kaart

De Oosterscheldekering is een dam en waterkering in Nederland, gelegen in de provincie Zeeland. De kering verbindt Schouwen-Duiveland met Noord-Beveland en Walcheren en scheidt de zeearm Oosterschelde van de Noordzee. Over de kering loopt de N57.

Kenmerken

 
De zuidelijke kering.

De Oosterscheldekering is een serie keringen in de Oosterschelde, een zeearm. De dam bestaat feitelijk uit drie aparte keringen, met het eiland Neeltje Jans als grootste tussenliggende eiland. De waterkering staat normaliter open, zodat water uit de Noordzee ongehinderd in de Oosterschelde kan stromen, en er getijden in de Oosterschelde zijn. Naar het noorden ligt het eiland Schouwen-Duiveland, met Burgh-Haamstede als dichtstbijzijnde grotere plaats. Aan de zuidzijde ligt Noord-Beveland met Kamperland als dichtstbijzijnde plaats. Via de Veerse Gatdam voert de route verder naar Walcheren. De kering kan bij zware storm gesloten worden, om overstromingen in de regio te voorkomen.

Geschiedenis

 
De tijdelijke werkbrug naar Neeltje Jans in 1982.

Oorspronkelijk zou men de Oosterschelde geheel afdammen, zoals ook bij de Brouwersdam gebeurd is. Eind jaren 60 werden hiervoor al drie eilanden aangelegd, waarmee 5 van de 9 kilometer afgedamd werd. Door de protesten van de milieubeweging zijn de plannen omgezet in een kering die water doorlaat, om zodoende het bestaande ecosysteem in de Oosterschelde te behouden. De bouw is in 1974 stopgezet en in 1976 weer hervat. Tijdens de bouw was er een tijdelijke 3 kilometer lange vakwerkbrug vanaf Schouwen-Duivenland naar Neeltje Jans. Op 24 juni 1986 werd de laatste schuif geplaatst. Het gehele werk werd op 4 oktober 1986 geopend door koningin Beatrix. De N57 is ter plekke in november 1987 opengesteld voor het verkeer. Het was het laatste grote deltawerk dat in de provincie Zeeland werd voltooid, maar niet de laatste in heel Nederland, dat was pas in 1997 toen de Maeslantkering in Rotterdam gereedkwam. In 1989 kwam de Oesterdam bij Bergen op Zoom gereed. Deze dam was oorspronkelijk niet gepland, omdat de Oosterschelde geheel afgedamd zou worden. De Oosterscheldekering wordt bij waterstanden van meer dan 3 meter boven NAP gesloten. Dit gebeurt meestal om de twee à drie jaar, maar in 1990 is de kering maarliefst 7 maal gesloten. Tussen 2000 en 2010 gebeurde dit slechts vier maal.

Referenties