Overseas Highway

Uit Wegenwiki
Versie door Walfo79 (overleg | bijdragen) op 7 apr 2021 om 14:39 (→‎Geschiedenis)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 1.svg
Blank.png
US 1
Begin Key West
Einde Key Largo
Lengte 127,5 mi
Lengte 205,2 km
Route

Centrum.svg Key West

Brug.svg 800 m

Centrum.svg Boca Chica Key

Centrum.svg Big Coppitt Key

Brug.svg 625 m

Brug.svg 385 m

Centrum.svg Lower Sugarloaf Key

Brug.svg 250 m

Centrum.svg Upper Sugarloaf Key

Brug.svg 460 m

Centrum.svg Cudjoe Key

Brug.svg 340 m

Centrum.svg Summerland Key

Brug.svg 1.390 m

Centrum.svg Ramrod Key

Brug.svg 200 m

Brug.svg 250 m

Centrum.svg Little Torch Key

Brug.svg 280 m

Centrum.svg Big Pine Key

Brug.svg 1.060 m

Centrum.svg Spanish Harbor Key

Brug.svg 2.100 m

Centrum.svg Bahia Honda Key

Brug.svg 340 m

Centrum.svg Ohio Key

Brug.svg 520 m

Centrum.svg Missouri Key

Brug.svg 250 m

Centrum.svg Little Duck Key

Brug.svg Seven Mile Bridge 10.931 m

Centrum.svg Marathon

Centrum.svg Marathon Shores

Centrum.svg Grassy Key

Brug.svg 470 m

Brug.svg 410 m

Centrum.svg Conch Key

Brug.svg 3.670 m

Centrum.svg Layton

Brug.svg 1.440 m

Centrum.svg Craig Key

Brug.svg 560 m

Centrum.svg Lower Matecumbe Key

Brug.svg 270 m

Brug.svg 650 m

Brug.svg 230 m

Centrum.svg Islamorada

Brug.svg 200 m

Centrum.svg Windley Key

Brug.svg 260 m

Centrum.svg Plantation Key

Centrum.svg Tavernier

Centrum.svg Key Largo

Brug.svg 2.300 m

De Overseas Highway is een onderdeel van de US 1 in Florida en verbindt Key West met het vasteland van Florida. De weg is 127,5 mijl of 205,2 kilometer lang. De verbinding bestaat uit tal van bruggen die van key naar key (eilanden) lopen naar de stad Key West. De Overseas Highway is één van de belangrijkste toeristische wegen van Florida.

Routebeschrijving

De Overseas Highway is een verbinding die grotendeels enkelbaans is, met één rijstrook per richting. Alleen bij Key West, nabij Big Pine Key, door Marathon en rond Key Largo telt de Overseas Highway 2x2 rijstroken als een divided highway. De Overseas Highway verloopt over talloze keys, laaggelegen eilanden. Er zijn 25 bruggen van meer dan 200 meter lengte die de keys met elkaar verbinden. De langste is de Seven Mile Bridge die bijna 11 kilometer lang is. Op de meeste plekken worden de bruggen geflankeerd door de buiten gebruik gestelde oude bruggen uit begin 20e eeuw. Elektriciteitsmasten volgen de weg. Naast bruggen lopen ook delen van de route over kunstmatige causeways, dammen, om de bruglengtes te verkorten waar dat mogelijk is. Sommige bruggen zijn beweegbaar voor de scheepvaart. De Overseas Highway loopt door een terrein met een tropisch klimaat, met palmbomen en veel vakantiehuizen en jachthavens.

De grootste plaatsen op de route zijn Key West, Big Pine Key, Marathon, Islamorada en Key Largo. Parallel aan de Overseas Highway loopt de nog incomplete Florida Keys Overseas Heritage Trail, een fiets/voetpad naar Key West. Deze gebruikt vaak de oudere bruggen van de Overseas Highway.

De Overseas Highway is van groot belang als evacuatieroute vanaf de Florida Keys bij naderende orkanen. De Florida Keys zijn vaak de eerste delen van de kuststreek die geëvacueerd worden, vanwege de lange reistijd over de Overseas Highway. De Florida Keys worden vaak minimaal 1 dag eerder geëvacueerd dan andere kuststreken van Florida. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een vrijwillige evacuatie en een verplichte evacuatie.

Geschiedenis

De Overseas Highway maakt op veel plekken gebruik van de bruggen van de oorspronkelijke Overseas Railroad, een spoorlijn naar Key West die grotendeels tussen 1905 en 1912 is aangelegd, en de eerste vaste verbinding naar de Florida Keys was.

In 1928 waren een aantal delen van de weg al gereed, met een onderbreking van 65 kilometer halverwege, die met veerdiensten werd afgelegd. De spoorlijn werd tijdens een orkaan in 1935 sterk beschadigd, en werd niet meer te repareren geacht. Daardoor zijn de bruggen overgedragen aan de staat Florida, die de route vervolgens omvormde tot weg, de US 1. Op 29 maart 1938 was de Overseas Highway voltooid, en kon Key West per auto bereikt worden zonder van veerdiensten afhankelijk te zijn.

In de jaren '80 is de Overseas Highway op veel punten aangepast, door nieuwe bruggen te bouwen. In 1982 opende de nieuwe Seven Mile Bridge, de langste van Florida. Op de meeste plekken bestaan de oude bruggen nog. De oude bruggen zijn in gebruik als fiets- en voetpad of als pier voor vissers. Echter op een aantal plekken kunnen fietsers en voetgangers niet over de oude brug, vanwege de slechte staat. De Overseas Highway heeft orkanen doorgaans goed doorstaan, ondanks dat de bruggen vaak onbeschut liggen.

Tol

Delen van de Overseas Highway waren in eerste instantie een tolweg. De tol was $ 1, plus 25 cent per passagier. De tolheffing werd in 1954 geschrapt.

Verkeersintensiteiten

In 2012 reden dagelijks 24.000 voertuigen bij Key West, wat daalt naar 12.000 voertuigen op de Seven Mile Bridge bij Marathon. Tussen Marathon en Islamorada reden 12.000 voertuigen, stijgend naar 26.500 voertuigen in Islamorada zelf. In Key Largo rijden 28.500 voertuigen, dalend naar 15.000 voertuigen op de verbinding naar het vasteland van Florida.

Referenties