Pan Island Expressway

Uit Wegenwiki
Versie door Si404 (overleg | bijdragen) op 12 feb 2015 om 00:02
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
PIE-SG.svg
Pan Island Expressway map.svg
PIE
Begin Changi Airport
Einde Tuas
Lengte 43 km
Route

Knooppuntsymbool.svg 1 ECP-SG.svg

Knooppuntsymbool.svg 2 TPE-SG.svg

Afslagsymbool.svg 3 Tampines New Town

Afslagsymbool.svg 4 Simei Avenue

Afslagsymbool.svg 6 Bedok North Avenue

Afslagsymbool.svg 8 Bedok North Road

Afslagsymbool.svg 9 Jalan Eunos

Afslagsymbool.svg 11 Paya Lebar Road

Knooppuntsymbool.svg 13 KPE-SG.svg

Knooppuntsymbool.svg 15 CTE-SG.svg

Afslagsymbool.svg 16 Toa Payoh

Afslagsymbool.svg 17 Thomson Road

Afslagsymbool.svg 18 Onraet Road

Afslagsymbool.svg 19 Stevens Road

Afslagsymbool.svg 20 Adam Road

Afslagsymbool.svg 22 Eng Neo Avenue

Knooppuntsymbool.svg 24 BKE-SG.svg

Afslagsymbool.svg 26 Clementi Road

Afslagsymbool.svg 27 Clementi Avenue

Afslagsymbool.svg 28 Toh Tuck Avenue

Afslagsymbool.svg 30 Toh Guan Road

Afslagsymbool.svg 31 Jurong Town Hall Road

Afslagsymbool.svg 32 Jurong Canal Road

Afslagsymbool.svg 34 Jurong Road

Knooppuntsymbool.svg 35 KJE-SG.svg

Afslagsymbool.svg 36 Jalan Bahar

Afslagsymbool.svg 38 Pioneer Road North

Afslagsymbool.svg 40 Upper Jurong Road

Knooppuntsymbool.svg 41 AYE-SG.svg

De Pan Island Expressway, afgekort PIE is een autosnelweg in Singapore. De snelweg vormt een belangrijke oost-westverbinding door de stad, vanaf Changi Airport aan de oostkant van het eiland tot aan het havengebied aan de westkant van het eiland. Het is de oudste, en langste snelweg van Singapore. De snelweg is 43 kilometer lang.

Routebeschrijving

De snelweg begint aan het oostelijke einde van het eiland, bij Changi Airport. Hier begint tevens de East Coast Parkway, die langs de kust naar het centrum loopt. De Pan Island Expressway volgt een noordelijker route naar het westen. De snelweg telt 2x3 rijstroken en kruist aan de westkant van de luchthaven de Tampines Expressway, de snelweg naar het noorden van Singapore. De snelweg telt daarna ook 2x3 rijstroken en komt door een gebied met grootschalige flatwijken. Zoals alle snelwegen in Singapore is ook deze goed onderhouden met nette bermen en Parkway-achtige begroeiing. De snelweg loopt voornamelijk door een as van grootschalige flatbouw die vanaf het centrum naar het oosten loopt. Wat verder van de snelweg zijn gewone woonwijken met laagbouw. In Kallang kruist men de Kallang-Paya Lebar Expressway, een nieuwe snelweg vanaf het centrum naar het noordoosten van Singapore.

De snelweg telt dan 2x4 rijstroken en kruist vlak daarna de Central Expressway, een belangrijke noord-zuidsnelweg. Westelijker versmalt de snelweg weer naar 2x3 rijstroken. Men komt door een subcentrum van Singapore, en later langs een groot stadspark. Hier telt de snelweg weer 2x4 rijstroken. Bij de wijk Bukit Timah slaat de Bukit Timah Expressway af naar het noorden, die naar Johor Bahru in Maleisië loopt. De Pan Island Expressway telt hierna weer 2x3 rijstroken. Dit gebied van Singapore bestaat uit een mix van vrijstaande huizen en bedrijvigheid, met her en der flatbuurten. Het westelijk deel van Singapore bestaat vervolgens voornamelijk uit flatwijken langs de snelweg, vanwege de snelle bevolkingsgroei en ruimtegebrek. Bij de wijk Jurong eindigt de Kranji Expressway, die naar de noordelijke wijken van Singapore loopt. De snelweg telt hierna 2x4 rijstroken tot aan het einde bij de Ayer Rajah Expressway in het westelijk havengebied. Vanaf hier kan men terug richting het centrum, of richting Maleisië.

Geschiedenis

De aanleg van de Pan Island Expressway begon in 1966, in drie fases en het betrof voornamelijk het opwaarderen van bestaande wegen. Singapore had destijds ongeveer 1,9 miljoen inwoners, en een groot deel van het gebied waar de Pan Island Expressway doorheen loopt was toen nog voornamelijk tropisch regenwoud, wat sindsdien is verdrongen door flatwijken. Het oostelijke deel van de snelweg is over een nieuw tracé gebouwd en was in 1980 voltooid. In 1981 was de snelweg 35 kilometer lang.

In 1992 begonnen werkzaamheden om de Pan Island Expressway westwaarts te verlengen tot de Kranji Expressway, die destijds eveneens werd aangelegd. Dit omvatte 8 kilometer nieuwe snelweg, en een verlenging tot aan de Ayer Rajah Expressway in het westelijk havengebied. Tussen 2004 en 2006 werd dit deel alweer verbreed naar 2x4 rijstroken. De Pan Island Expressway functioneert tegenwoordig als zowel een forenzenroute als een bypass voor het doorgaande verkeer langs het centrum van Singapore.

In de periode 2011-2014 is de Pan Island Expressway tussen Clementi Road 6 en Adam Road verbreed, deels naar 2x4 en deels 2x5 rijstroken.[1]

De Pan Island Expressway.

Referenties

Expressways in Singapore

Ayer Rajah Expressway (AYE) • Bukit Timah Expressway (BKE) • Central Expressway (CTE) • East Coast Parkway (ECP) • Kallang-Paya Lebar Expressway (KPE) • Kranji Expressway (KJE) • Marina Coastal Expressway (MCE) • North-South Expressway (NSE) • Pan Island Expressway (PIE) • Seletar Expressway (SLE) • Tampines Expressway (TPE)