Papua Nieuw Guinea

Flag of Papua New Guinea.svg
Papua Niugini
Papua Nieuw Guinea.png
Hoofdstad Port Moresby
Oppervlakte 462.840 km²
Inwonertal 8.950.000
Lengte wegennet 686 km
Lengte snelwegennet 5 km
Eerste snelweg 2001
Benaming snelweg ?
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode PNG

Papua Nieuw Guinea is een land in Oceanië, deels gelegen op het grote eiland New Guinea. Het land telt bijna 9 miljoen inwoners en is circa 12 keer zo groot als Nederland. De hoofdstad is Port Moresby.

Inleiding

Papua Nieuw Guinea (PNG) omvat het oostelijke deel van het eiland New Guinea en heeft een landsgrens met Indonesië. Dit eiland is maximaal 1.200 kilometer lang en 720 kilometer breed, voor wat betreft het deel dat bij Papua Nieuw Guinea behoort. Daarnaast behoort het grote eiland New Britain tot PNG, evenals talloze kleinere eilanden. Naar het noorden ligt de Bismarckzee, naar het oosten de Solomonzee en naar het zuiden de Koraalzee. Op het smalste punt ligt het vasteland van Australië slechts 150 kilometer zuidelijker. Grote delen van Papua Nieuw Guinea zijn onontgonnen, met ondoordringbare jungles en een hooggebergte over het midden van het eiland New Guinea. Mount Wilhelm is met 4.509 meter het hoogste punt van het land en het land is één van de weinige rond de evenaar waar sneeuw kan voorkomen. Het noorden en zuiden van het land bestaat uit ondoordringbare jungles en moerassen. De hoofdstad Port Moresby telt 250.000 inwoners en is één van de weinige steden van het land, het grootste deel van de bevolking woont in de jungles.

In 1884 werd het noordelijk deel van PNG onderdeel van Duitsland, als Duits Nieuw Guinea. In de Eerste Wereldoorlog werd het bezet door Australië, het zuidelijk deel was reeds sinds 1904 onderdeel van Australië. In 1975 werd het land onafhankelijk. Het is een democratisch land, maar economisch onderontwikkeld met een inkomen van $ 2.000 per inwoner. Grote delen van de bevolking wonen nog in traditionele stammen. Het land is één van de meest diverse ter wereld met 850 talen. Het land heeft veel potentie qua grondstoffen, maar het zeer moeilijke terrein maakt de ontginning hiervan moeilijk. Belangrijke exportproducten zijn olie, koper en goud. Papua Nieuw Guinea is één van de minst stedelijke landen ter wereld, slechts 18% van de bevolking woont in een bebouwd gebied.

Wegennet

Het moeilijke terrein en klimaat zorgen ervoor dat er amper een wegennet is ontwikkeld. In theorie is er zo'n 20.000 kilometer weg, maar slechts zo'n 700 kilometer weg is verhard. Sommige wegen zijn in privaat beheer. Er zijn geen verharde wegen tussen de landsdelen van Papua New Guinea. In het hooggebergte verloopt één grotendeels onverharde weg. Aan de noordkust lopen enkele korte verharde wegen rond Wewak. Ook rond Madang zijn enkele verharde wegen. Langs de noordkust van het grote eiland New Britain loopt ook een langere kustweg. Op Bougainville Island zijn enkele korte verharde wegen.

Port Moresby

De hoofdstad Port Moresby heeft een relatief ontwikkeld wegennet, zeker in verhouding tot de rest van het land. Er is één korte autosnelweg in Port Moresby, de in 2001 opengestelde Poreporena Freeway. Port Moresby heeft een netwerk van dual carriageways, met een ringstructuur en invalswegen. Daardoor zijn de meeste belangrijke stadswegen met gescheiden rijbanen uitgevoerd. Ook zijn de meeste straten in Port Moresby geasfalteerd.

Wegnummering

Er is geen wegnummering in Papua Nieuw Guinea.

Bewegwijzering

Er is weinig bekend over eventuele bewegwijzering. De bewegwijzering is groen met witte letters, naar Australisch model.

Referenties


Wegen van Oceanië

AustraliëFijiKiribatiMarshall IslandsMicronesiëNauruNieuw-ZeelandPalauPapua New GuineaSamoaSolomon IslandsOost-TimorTongaTuvaluVanuatu