Papua Nieuw Guinea

Uit Wegenwiki
Versie door Walfo79 (overleg | bijdragen) op 18 aug 2017 om 20:33 (→‎Wegennet)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Papua New Guinea.svg
Papua Niugini
Papua Nieuw Guinea.png
Hoofdstad Port Moresby
Oppervlakte 462.840 km²
Inwonertal 7.060.000
Lengte wegennet 686 km
Lengte snelwegennet 5 km
Eerste snelweg ?
Benaming snelweg ?
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode PNG

Papua Nieuw Guinea is een land in Oceanië, deels gelegen op het grote eiland New Guinea. Het land telt 7 miljoen inwoners en is circa 12 keer zo groot als Nederland. De hoofdstad is Port Moresby.

Inleiding

Papua Nieuw Guinea (PNG) omvat het oostelijke deel van het eiland New Guinea en heeft een landsgrens met Indonesië. Dit eiland is maximaal 1.200 kilometer lang en 720 kilometer breed, voor wat betreft het deel dat bij Papua Nieuw Guinea behoort. Daarnaast behoort het grote eiland New Britain tot PNG, evenals talloze kleinere eilanden. Naar het noorden ligt de Bismarckzee, naar het oosten de Solomonzee en naar het zuiden de Koraalzee. Op het smalste punt ligt het vasteland van Australië slechts 150 kilometer zuidelijker. Grote delen van Papua Nieuw Guinea zijn onontgonnen, met ondoordringbare jungles en een hooggebergte over het midden van het eiland New Guinea. Mount Wilhelm is met 4.509 meter het hoogste punt van het land en het land is één van de weinige rond de evenaar waar sneeuw kan voorkomen. Het noorden en zuiden van het land bestaat uit ondoordringbare jungles en moerassen. De hoofdstad Port Moresby telt 250.000 inwoners en is één van de weinige steden van het land, het grootste deel van de bevolking woont in de jungles.

In 1884 werd het noordelijk deel van PNG onderdeel van Duitsland, als Duits Nieuw Guinea. In de Eerste Wereldoorlog werd het bezet door Australië, het zuidelijk deel was reeds sinds 1904 onderdeel van Australië. In 1975 werd het land onafhankelijk. Het is een democratisch land, maar economisch onderontwikkeld met een inkomen van $ 2.000 per inwoner. Grote delen van de bevolking wonen nog in traditionele stammen. Het land is één van de meest diverse ter wereld met 850 talen. Het land heeft veel potentie qua grondstoffen, maar het zeer moeilijke terrein maakt de ontginning hiervan moeilijk. Belangrijke exportproducten zijn olie, koper en goud. Papua Nieuw Guinea is één van de minst stedelijke landen ter wereld, slechts 18% van de bevolking woont in een bebouwd gebied.

Wegennet

Het moeilijke terrein en klimaat zorgen ervoor dat er amper een wegennet is ontwikkeld. In theorie is er zo'n 20.000 kilometer weg, maar slechts zo'n 700 kilometer weg is verhard. Sommige wegen zijn in privaat beheer. Er is één korte snelweg in Papua Nieuw Guinea, een 5 kilometer lange 2x2 snelweg tussen Port Moresby en de voorstad Gordon met 3 ongelijkvloerse aansluitingen. Het wegennet in Port Moresby is redelijk modern, er zijn 2x2-wegen die met rotondes met elkaar verbonden worden. Er lopen geen verharde wegen naar andere delen van het land. In het hooggebergte loopt één grotendeels onverharde weg. Aan de noordkust lopen enkele korte verharde wegen rond Wewak. Ook rond Madang zijn enkele verharde wegen. Langs de noordkust van het grote eiland New Britain loopt ook een langere kustweg. Op Bougainville Island zijn enkele korte verharde wegen.

Wegnummering

Er is geen wegnummering in Papua Nieuw Guinea.

Bewegwijzering

Er is weinig bekend over eventuele bewegwijzering. Mogelijk is deze naar Australisch model.

Wegen van Oceanië

AustraliëFijiKiribatiMarshall IslandsMicronesiëNauruNieuw-ZeelandPalauPapua New GuineaSamoaSolomon IslandsOost-TimorTongaTuvaluVanuatu