Passo di Gavia

Flag of Italy.svg
Passo di Gavia
Passo di Gavia.jpg
Hoogte 2.621 m
Weg SP29
Hellingspercentage ?%
Verboden voor aanhangers? ja
Wintersluiting oktober-mei
Opengesteld 191x
Kaart kaart

De Passo di Gavia (Nederlands: Gaviapas) is een 2.621 meter hoge bergpas in Italië, gelegen in de Alpen.

Kenmerken

De Passo di Gavia is een noord-zuid georiënteerde bergpas, op de grens van twee bergketens, de Sobretta-Gavia-groep in het westen en de Ortlergroep in het oosten. De bergpas ligt op de grens van de provincies Sondrio en Brescia, beiden onderdeel van Lombardia (Lombardije). Over de berg loopt de SP29. De pasroute van Bormio naar Ponte di Legno is 43 kilometer lang.

De bergpas begint in het noorden bij Bormio op 1.200 meter hoogte. Dit is ook het beginpunt van de Passo dello Stelvio. De weg volgt een nauw dal met dichtbeboste hellingen naar het oosten, later zuidoosten en zuiden. Dit dal is relatief dunbevolkt, met slechts twee dorpen. De weg stijgt vrij geleidelijk tot het op 1.750 meter hoogte gelegen dorp Santa Caterina di Valfurva. Daarna volgt een serie haarspeldbochten en stijgt men tot 2.200 meter, boven de boomgrens uit. Daarna volgt een circa 6 kilometer lang traject dat minder bochtig is en geleidelijker stijgt tot de pashoogte.

Bij de pashoogte is een klein meer, het Lago Bianco. Op de pashoogte is een hotel-restaurant. De bergen in de directe omgeving zijn 3.100 tot 3.300 meter hoog en tot laat in het seizoen met sneeuw bedekt. Op de hogere delen ligt vaak de hele zomer door sneeuw. De echt hoge bergen met gletsjers liggen verder naar het noordoosten in de Ortlergroep.

Aan de zuidzijde daalt de weg over een steile en smalle route met haarspeldbochten naar het Lago Nero dat op 2.400 meter hoogte ligt. Daarna daalt de weg wat geleidelijker naar 2.100 meter, waarna een serie haarspeldbochten volgt, men daalt hier af naar het op 1.500 meter hoogte gelegen dorp Pezzo. Tevens daalt men hier weer tot onder de boomgrens. Kort daarna eindigt de pasroute in het dorp Ponte di Legno op 1.300 meter hoogte op de SS42. Op beperkte afstand ligt de Passo del Tonale.

Geschiedenis

De Passo di Gavia is van oudsher een secundaire pasverbinding. De meest logische noord-zuidverbinding in het gebied verliep via wat nu de SS38 is, die tussen Sondrio en Bormio door een vallei voert. De nabijgelegen Passo del Tonale was wel van enig belang. Vanaf de late middeleeuwen werd de pasroute door Venetiaanse ruiters gebruikt. In de 16e eeuw groeide het uit tot strategische pas voor de Venetianen, aangezien de route tussen het Oostenrijkse Tirol en Lombardije lag. De pasroute was vanwege zijn hoogte in de winter echter onbegaanbaar. De huidige weg over de Passo di Gavia is gedurende de Eerste Wereldoorlog aangelegd, waarmee de weg voor het eerst door meer dan alleen paarden bereden kon worden. De pas was in de jaren '60 van de vorige eeuw nog onverhard. Eind jaren '80 lag er verharding in de haarspeldbochten, pas rond 2000 was de gehele pasweg geasfalteerd. Tegenwoordig heeft de Passo di Gavia vooral een belang voor het toerisme.

Hoge bergpas

De Passo di Gavia is één van de hoogste bergpassen in de Alpen. Het is de op drie na hoogste geasfalteerde bergpas van Italië, na de Passo dello Stelvio, Colle dell'Agnello en Colle del Nivolet.

Referenties