Pfädchensgrabentalbrücke

Uit Wegenwiki
Versie door Chris (overleg | bijdragen) op 30 jan 2020 om 20:46 (→‎Toekomst)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pfädchensgrabentalbrücke
BAB61.png
Blank.png
Overspant Pfädchensgrabental
Rijstroken 2x2
Totale lengte 531 meter
Hoofdoverspanning ? meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 1969
Verkeersintensiteit 57.200 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Pfädchensgrabentalbrücke is een Talbrücke in Duitsland, gelegen in de staat Rheinland-Pfalz, en onderdeel van de A61 tussen Koblenz en Ludwigshafen.

Kenmerken

De Pfädchensgrabentalbrücke is een betonnen liggerbrug met een totale lengte van 531 meter. De brug heeft 10 gelijke overspanningen van 53 meter lengte. Verdere dimensies zijn niet bekend. De brug is gelegen in een S-bocht tussen de aansluitingen Rheinböllen en Stromberg. De brug telt 3 rijstroken zonder vluchtstrook richting Ludwigshafen en 2 rijstroken met een vluchtstrook richting Koblenz. De brug overspant een bosgebied op de helling van een ruim 600 meter hoge heuvel.

Geschiedenis

De Pfädchensgrabentalbrücke is in combinatie met de Tiefenbachtalbrücke de oudste set talbrücken van de A61. De bruggen zijn in de tweede helft van de jaren '60 aangelegd en in 1969 opengesteld voor het verkeer. Dit was het tweede deel van de A61 dat in gebruik werd genomen.

De brug had al redelijk snel na openstelling problemen. Reeds in 1980 werd de brug tijdelijk afgesloten vanwege scheuren in het beton.[1]

Oorspronkelijk had de brug 2x2 rijstroken met vluchtstroken. Later is de A61 vanaf de aansluiting Rheinböllen naar 3 rijstroken verbreed in de richting van Ludwigshafen. Hierbij is de vluchtstrook op de Pfädchensgrabentalbrücke komen te vervallen. Wanneer de verbreding is uitgevoerd is niet bekend, maar wellicht tegelijkertijd met de aanleg van de verbrede B50 rond 2005, die bij Rheinböllen op de A61 aansluit.

Toekomst

De Pfädchensgrabentalbrücke en de Tiefenbachtalbrücke worden volledig vervangen, in het kader van de verbreding van de A61 over 8 kilometer tussen Rheinböllen en Stromberg. De procedures zijn in september 2014 gestart en de voorbereidende werkzaamheden begonnen in april 2016, alhoewel de formele bouwstart op 30 maart 2017 volgde. De vervanging was oorspronkelijk gepland om in 2022 gereed te zijn, maar is vertraagd tot medio 2025. De verbreding van de A61 en de vervanging van de twee talbrücken kost € 125 miljoen.[2]

Zoals gebruikelijk bij Talbrücken wordt eerst een nieuwe brug naast de bestaande brug aangelegd, waarover het verkeer met een 4-0 systeem wordt geleid. Daarna wordt de oude brug gesloopt en wordt er op diezelfde plek een tweede overspanning gebruikt, waarna het verkeer over de definitieve configuratie van 2x3 rijstroken rijdt. Op deze manier hoeft de A61 maar minimaal verlegd te worden.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 57.200 voertuigen over de brug, die hiermee redelijk intensief bereden wordt.

Referenties