Philipsdam

Uit Wegenwiki
Versie door Walfo79 (overleg | bijdragen) op 8 jul 2017 om 07:44 (→‎Geschiedenis)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Philipsdam
NLN257.svg
Philipsdam.jpg
Kruist Krammer / Volkerak
Lengte 6.100 meter
Openstelling 02-02-1987
Intensiteit 5.000 mvt/dag
Locatie kaart

De Philipsdam is een dam in Nederland, gelegen in de provincie Zeeland. De dam verbindt Tholen met de Grevelingendam en scheidt het Volkerak van het Krammer. Over de dam loopt de N257.

Kenmerken

De Philipsdam is een ruim 6 kilometer lange dam, met in het midden een groot sluizencomplex dat geschikt is voor de grotere binnenvaart. Naar het westen ligt het Krammer, feitelijk een onderdeel van de Oosterschelde, en naar het oosten ligt het Volkerak, dat geen getijden kent. De Krammersluizen zijn één van de grotere sluizencomplexen van Nederland. De sluizen zijn ingewikkeld, omdat zout water van de Oosterschelde niet in het zoete water van het Volkerak mag komen. De Krammerbrug overspant het sluizencomplex. De N257 over de dam is een autoweg, en eindigt op een ongelijkvloerse aansluiting met de N59 op de Grevelingendam.

Geschiedenis

De Philipsdam was oorspronkelijk niet voorzien, omdat in de jaren 60 het gepland was om de Oosterschelde geheel af te sluiten. Toen in 1976 besloten werd de Oosterscheldekering aan te leggen, waarbij de Oosterschelde een zeearm bleef, moest een dam gebouwd worden om het Krammer van het Volkerak te scheiden. De aanleg van de Philipsdam begon eind 1976 en in 1983 werden de Krammersluizen voltooid. Op 2 februari 1987 werd de Philipsdam geopend, tezamen met de Krammerbrug over de Krammersluizen. In 1994 is een tweede sluis gebouwd voor de pleziervaart.

Referenties


Bruggen, tunnels en dammen in Zeeland en Zuid-Holland-Zuid

BrouwersdamGrevelingendamHaringvlietbrugHaringvlietdamHellegatsdamKrammerbrugOesterdamOosterscheldekeringPhilipsdamSluiskiltunnelTholensebrugVeerse GatdamVlaketunnelWesterscheldetunnelZandkreekdamZeelandbrug