Pont Gustave-Flaubert

Uit Wegenwiki
Versie door Tobias (overleg | bijdragen) op 10 mei 2015 om 16:55 (verkeersintensiteiten aangepast)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pont Gustave-Flaubert
Blank.png
Pont Gustave-Flaubert.jpg
Overspant Seine
Rijstroken 2x3
Totale lengte 670 meter
Hoofdoverspanning 120 meter
Hoogte brugdek 7 meter
Openstelling 25-09-2008
Verkeersintensiteit 60.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Pont Gustave-Flaubert is een hefbrug in Frankrijk, gelegen in de stad Rouen. De brug overspant de rivier de Seine.

Kenmerken

De Pont Gustave-Flaubert overspant de Seine aan de westkant van Rouen. De brug is in totaal 670 meter lang, met een hoofdoverspanning van 120 meter. De brug heeft twee pylonen van 86 meter hoogte die midden in de brug staan, met twee aparte brugdekken met 3 rijstroken, een vluchtstrook en een fiets/voetpad per richting. De brug is daardoor nogal breed, met twee dekken van 20 meter breed. Van buitenkant tot buitenkant is de brug circa 51,5 meter breed. De doorvaarthoogte bedraagt 7 meter in gesloten toestand en 55 meter in geopende toestand. Het is daarmee één van de hoogste hefbruggen ter wereld. Over de brug loopt de N1338, een voie expresse die in het verlengde van de A150 ligt. Aan de zuidkant sluit de brug met rotondes aan op de N338.

Geschiedenis

De brug is de eerste op deze locatie. Oorspronkelijk kwam verkeer vanaf de A150 op twee vierstrooks éénrichtingswegen uit die door Rouen lopen naar de dichtstbijzijnde brug, de Pont Guillaume le Conquérant.Deze brug heeft 7 rijstroken. Om de doorstroming langs de westkant van Rouen te verbeteren is de nieuwe hefbrug aangelegd. De keuze voor een hefbrug lijkt op het eerste gezicht vreemd, amper 1 kilometer stroomopwaarts bevindt zich een vaste lage brug. Daartussen is echter wat havengerelateerde bedrijvigheid, met incidentele hoge schepen. De brug opent ook voor de Armada de Rouen, een evenement met historische zeilschepen.

Diverse opties zijn voor de aanleg onderzocht, waaronder een vaste brug met een doorvaarthoogte van 55 meter, een tunnel, en een lage vaste brug met een doorvaarthoogte van 7 meter. Vanwege de passage van 20 tot 30 hoge schepen per jaar was een lage vaste brug geen optie, daardoor is gekozen voor een beweegbare brug. Vervolgens moest men nog kiezen uit een basculebrug, draaibrug of hefbrug. Een basculebrug viel af vanwege de te grote overspanning. Een draaibrug was onhandig voor de scheepvaart. Daardoor is gekozen voor een grote hefbrug.

De brug is tussen juni 2004 en september 2008 aangelegd en op 25 september 2008 opengesteld voor het verkeer. Bij openstelling was het de hoogste en langste hefbrug van Europa. De aanleg kostte € 137 miljoen.

De brug is vernoemd naar Gustave Flaubert (1821-1880), een Frans schrijver die beschouwd wordt als één van de belangrijkste schrijvers van de westerse literatuur. Hij leefde een groot deel van zijn leven in Rouen.

Verkeersintensiteiten

Over de brug rijden dagelijks ongeveer 60.000 voertuigen.

Referenties