Puerto Rico Highway 1

Uit Wegenwiki
Versie door Chris (overleg | bijdragen) op 14 okt 2020 om 19:52
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Puerto Rico 1.png
Puerto Rico Highway 1 map.png
PR-1
Begin San Juan
Einde Ponce
Lengte 75 mi
Lengte 120 km
Route
  • San Juan
  • Caguas
  • Salinas
  • Ponce

De Puerto Rico Highway 1, kortweg PR-1 is een hoofdweg en gedeeltelijke snelweg in Puerto Rico. De route vormt een secundaire route van San Juan aan de noordkust tot aan de zuidelijke stad Ponce. Door San Juan ligt een korte snelweg van 4 kilometer, de rest is een hoofdweg parallel aan de Highway 52. De totale route is 120 kilometer lang.

Routebeschrijving

San Juan

De PR-1 begint in de oude stad van San Juan, wat op een schiereiland ligt. Bij de haven begint tevens de Highway 26, die langs de noordkant van het centrum loopt richting de luchthaven. De PR-1 wordt dan zelf ook een snelweg en loopt langs de zuidkant van het centrum. De snelweg telt 2x2 tot 2x3 rijstroken, met een kort stukje met 2x5 rijstroken tussen de knooppunten met de Highway 2 en de Highway 22. Voor het zakencentrum eindigt de snelweg, waarna waarna de weg een belangrijke onderliggende schakel vormt door de zuidelijke wijken en voorsteden. Dit is een voornamelijk gelijkvloerse meerstrooks hoofdweg, met ongelijkvloerse kruisingen met een aantal andere hoofdwegen en snelwegen. Bij Beverly Hills eindigt de Highway 20 op de PR-1.

Puerto Rico

Tot aan Caguas is de PR-1 een meerstrooks hoofdweg, parallel aan de Highway 52. Daarna is het een onbelangrijke secundaire bergroute naast de Highway 52 tot aan Ponce. De Highway 1 loopt hier pal langs de kust, terwijl de snelweg Highway 52 wat verder landinwaarts naar Ponce loopt.

Verkeersintensiteiten

De snelweg langs het centrum telt maximaal 76.000 voertuigen per etmaal, en heeft alleen een verdeelfunctie, geen doorgaande functie. De rest van de route telt door de voorsteden van San Juan tot 50.000 voertuigen, in het platteland minder dan 10.000 voertuigen per etmaal.

Referenties


Freeways in Puerto Rico

Interstate PR-1Interstate PR-2Interstate PR-3

Highway 1Highway 2Highway 5Highway 17Highway 18Highway 20Highway 22Highway 26Highway 30Highway 52Highway 53Highway 60Highway 66