Qadisaya Expressway

Motorway Egypt.svg
Qadisaya Expressway map.png
-
Begin Baghdad
Einde Baghdad Airport
Lengte 22 km

De Qadisaya Expressway (Arabisch: طريق القادسية السريع), deels ook bekend als de Airport Expressway, is een expressway in Irak. De autosnelweg verbindt Bagdad met het Baghdad International Airport en is 22 kilometer lang.

Routebeschrijving

De autosnelweg begint in de Green Zone, niet ver van de Tigris, en voert westwaarts met 2x2 rijstroken. In het westen van Bagdad kruist men de Western Bypass. Ten westen van dit punt staat de snelweg ook bekend als Airport Street of de Airport Expressway. De snelweg eindigt op de luchthaven van Bagdad.

Geschiedenis

De snelweg is waarschijnlijk aangelegd ten tijde van de bouw van Bagdad International Airport, dat voor 2003 het Saddam International Airport heette. Deze luchthaven werd in 1982 opgeleverd, waarschijnlijk is de snelweg tegelijkertijd geopend.

Naamgeving

De snelweg is vernoemd naar Al-Qādisiyyah, een veldslag in 636 tussen Arabische moslims en de Perzen waarmee Irak gewonnen werd.

Referenties


  Autosnelwegen in Irak  

M1Abu Ghraib ExpresswayDora ExpresswayMohamed Al-Qasim ExpresswayQadisaya ExpresswayWestern Bypass5th Ring Road (Erbil)6th Ring Road (Erbil)