Queens

Uit Wegenwiki
Versie door De Wikischim (overleg | bijdragen) op 4 nov 2017 om 23:35
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Queens is een borough van New York City. De borough heeft een oppervlakte van 461,7 km² en is daarmee de grootste borough van de stad. In Queens wonen 2.322.000 inwoners, iets minder dan in Brooklyn.

Inleiding

Queens ligt op het westen van Long Island, tussen Brooklyn en Manhattan in het westen en Bronx in het noorden. In het oosten ligt Nassau County. Queens grenst aan het zuiden aan de Atlantische Oceaan, in het westen en noorden aan de East River. In het zuiden ligt Jamaica Bay en het Rockaway Peninsula, wat niet over land aangesloten is met Queens, men moet via bruggen of door Nassau County. Het centrum ligt in het uiterste westen van Queens, en heet Long Island City. Queens meet maximaal 22 kilometer van oost naar west en 25 kilometer van noord naar zuid.

Queens is niet zo dichtbebouwd als andere delen van New York City, zoals Brooklyn, Manhattan en de Bronx. De grootste bebouwingsdichtheid vindt men in het westen van de borough, en dan met name in Long Island City en langs Queens Boulevard. Wijken als Jamaica, Astoria en Jackson Heights zijn ook dichtbebouwd, maar grote delen van met name het oosten en zuiden van Queens bestaan uit dicht op elkaar gebouwde vrijstaande huizen en is meer suburbaan in karakter. In Queens liggen twee grote luchthavens, John F. Kennedy Airport in het zuiden en LaGuardia Airport in het noorden. In Queens liggen een aantal grote begraafplaatsen en een aantal parken, zoals het Corona-Flushing Meadows Park waar twee maal een wereldtentoonstelling is gehouden. In de East River tussen Queens en de Bronx ligt Rikers Island, één van de grootste gevangenissen van de Verenigde Staten.

Wegennet

Onderliggend wegennet

Queens wordt doorsneden door een aantal grote boulevards, waarvan de tot 12 rijstroken brede Queens Boulevard de belangrijkste is. De grote wegen zijn voornamelijk de oost-westboulevards zoals Astoria Boulevard, Linden Boulevard, Northern Boulevard en Atlantic Avenue. Een aantal belangrijke onderliggende schakels van Long Island beginnen in Queens, zoals Hempstead Turnpike, Jericho Turnpike en Conduit Boulevard, die op de grens met Nassau County overgaat in de Sunrise Highway.

Het stratennet bestaat grotendeels uit een enigszins ongeordend gridpatroon, meestal per wijk. De Streets lopen noord-zuid en lopen op richting het oosten, tot 271st Street in Queens Village. De Avenues lopen oost-west en lopen op naar het zuiden tot 165th Avenue in Ozone Park. Daarnaast zijn er ook Roads die oost-west lopen en ook oplopen naar het zuiden. Op Rockaway Peninsula hebben de straten gewoon een naam.

Snelwegen

Anders dan Brooklyn heeft Queens een wat uitgebreider snelwegennet, ook door het midden van de borough. De rondweg van Queens bestaat uit de Belt Parkway, en de Brooklyn-Queens Expressway is onderdeel van de Interstate 278 en verwerkt het meeste vrachtverkeer. De Grand Central Parkway loopt oost-west door het midden, evenals de Jackie Robinson Parkway. De Grand Central Parkway gaat op de grens met Nassau County over in de Northern State Parkway. De belangrijkste oost-westsnelweg is de Long Island Expressway, met het nummer I-495. De belangrijkste noord-zuidroutes zijn de Van Wyck Expressway met het nummer I-678 en de Clearview Expressway met het nummer I-295. Beide routes lopen naar de Bronx. Langs John F. Kennedy Airport loopt de éénrichtingssnelweg Nassau Expressway. In het zuidoosten van Queens begint de Southern State Parkway aan de Belt Parkway aan de grens met Nassau County.

Oeververbindingen

Omdat Queens op een eiland ligt, moet al het verkeer van bruggen en tunnels gebruikmaken om op het vasteland of op Manhattan te komen. Al het verkeer op Long Island moet door Queens om het vasteland te bereiken. De bruggen lopen over de East River, vanaf de Queensboro Bridge naar Manhattan, de Triborough Bridge naar Manhattan en de Bronx en de Bronx-Whitestone Bridge en Throgs Neck Bridge naar de Bronx. Er is één tunnel, de Queens-Midtown Tunnel naar Midtown Manhattan. Over de Jamaica Bay in het zuiden lopen tevens bruggen, zoals de Joseph P. Addabbo Memorial Bridge als onderdeel van de Cross Bay Boulevard en de Marine Parkway Bridge naar Brooklyn.

Referenties


Wegen in Queens

Snelwegen: I-278.svg Brooklyn-Queens ExpresswayI-295.svg Clearview ExpresswayI-495.svg Long Island ExpresswayI-678.svg Van Wyck ExpresswayBelt ParkwayGrand Central ParkwayJackie Robinson ParkwayNassau Expressway

Hoofdwegen: Astoria BoulevardAtlantic AvenueConduit BoulevardCross Bay BoulevardHempstead TurnpikeHillside AvenueJericho TurnpikeLinden BoulevardMetropolitan AvenueNorthern BoulevardQueens BoulevardRockaway BoulevardUnion Turnpike

Bruggen en tunnels: Bronx-Whitestone BridgeQueensboro BridgeQueens-Midtown TunnelThrogs Neck BridgeTriborough Bridge

Zie ook: The BronxBrooklynLong IslandManhattanNew JerseyStaten IslandWestchester County