R0 (België): verschil tussen versies

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 56: Regel 56:
 
{{brug}} [[Viaduct van Pede]]
 
{{brug}} [[Viaduct van Pede]]
  
{{exit}}15a Pede {{BE B|201}}
+
{{exit}}15a Pede {{BE B|201}} → [[N282 (België)|N282]] → Lennik
  
{{exit}}16 Anderlecht-Zuid
+
{{exit}}16 Anderlecht-Zuid {{BE N|6}} → Sint-Pieters-Leeuw
  
 
{{rivier}} Kanaal Charleroi-Brussel
 
{{rivier}} Kanaal Charleroi-Brussel
  
{{exit}}17 Anderlecht-Industrie
+
{{exit}}17 Anderlecht-Industrie [[N266 (België)|N266]]
  
{{exit}}18 Ruisbroek
+
{{exit}}18 Ruisbroek [[N261 (België)|N261]] → Ukkel
  
 
{{rivier}} Zenne
 
{{rivier}} Zenne
Regel 78: Regel 78:
 
{{brug}} [[Viaduc de Wauthier-Braine]] {{rivier}} Hain
 
{{brug}} [[Viaduc de Wauthier-Braine]] {{rivier}} Hain
  
{{KP}} [[Échangeur d'Haut-Ittre|Haut-Ittre]] {{BE E|19}} → Mons / Paris
+
{{KP}} [[Échangeur d'Haut-Ittre|Haut-Ittre]] {{BE E|19}} → Mons / Paris
  
 
{{exit}}23 Ophain
 
{{exit}}23 Ophain
  
{{exit}}24 Braine-l'Alleud
+
{{exit}}24 Braine-l'Alleud {{BE N|27}} → Lillois
  
 
{{exit}}25 Butte du Lion
 
{{exit}}25 Butte du Lion
  
{{exit}}26 Mont-St.-Jean
+
{{exit}}26 Mont-St.-Jean  
  
 
{{exit}}27 Waterloo
 
{{exit}}27 Waterloo

Versie van 17 okt 2013 14:51

R0 BE.svg
BE R0.svg
R0
Begin Brussel
Einde Brussel
Lengte 75 km
Route

Afslagsymbool.svg1 Tervuren BE-N3.svg

Tunnel.svg Vierarmentunnel

Afslagsymbool.svg2 Wezembeek-Oppem N226 → Kraainem

Knooppuntsymbool.svg Sint-Stevens-Woluwe E40 BE.svg → Brussel / Liège

Afslagsymbool.svg3 Zaventem-Henneaulaan

Afslagsymbool.svg4 Diegem-Woluwelaan R22 BE.svg

Knooppuntsymbool.svg Zaventem A201 BE.svg → Zaventem / Brussel

Knooppuntsymbool.svg Machelen E19 BE.svg → Antwerpen

Afslagsymbool.svg5 Machelen-Woluwelaan

Brug.svg Viaduct van Vilvoorde Riviersymbool.svg Zeekanaal Brussel-Schelde / Zenne

Afslagsymbool.svg6 Vilvoorde-Koningslo N209

Afslagsymbool.svg7 Grimbergen N202

Knooppuntsymbool.svg Strombeek-Bever A12 BE.svg → Brussel / Antwerpen

Afslagsymbool.svg7a EXPO

Afslagsymbool.svg8 Wemmel

Afslagsymbool.svg9 Jette N200

Afslagsymbool.svg10 Zellik BE-N9.svg → Asse

Knooppuntsymbool.svg Groot-Bijgaarden E40 BE.svg → Brussel / Gent

Afslagsymbool.svg11 Groot-Bijgaarden-Dansaertlaan

Afslagsymbool.svg12 Astridlaan

Afslagsymbool.svg13 Dilbeek BE-N8.svg → Ninove

Afslagsymbool.svg14 Anderlecht-Noord

Afslagsymbool.svg15 Neerpede

Brug.svg Viaduct van Pede

Afslagsymbool.svg15a Pede B201 BE.svgN282 → Lennik

Afslagsymbool.svg16 Anderlecht-Zuid BE-N6.svg → Sint-Pieters-Leeuw

Riviersymbool.svg Kanaal Charleroi-Brussel

Afslagsymbool.svg17 Anderlecht-Industrie N266

Afslagsymbool.svg18 Ruisbroek N261 → Ukkel

Riviersymbool.svg Zenne

Afslagsymbool.svg19 Beersel

Afslagsymbool.svg20 Huizingen

Afslagsymbool.svg21 Halle (E429 BE.svg → Tournai)

Afslagsymbool.svg22 Wauthier-Braine

Brug.svg Viaduc de Wauthier-Braine Riviersymbool.svg Hain

Knooppuntsymbool.svg Haut-Ittre E19 BE.svg → Mons / Paris

Afslagsymbool.svg23 Ophain

Afslagsymbool.svg24 Braine-l'Alleud BE-N27.svg → Lillois

Afslagsymbool.svg25 Butte du Lion

Afslagsymbool.svg26 Mont-St.-Jean

Afslagsymbool.svg27 Waterloo

Afslagsymbool.svg28 Argenteuil

Afslagsymbool.svg Groenendaal

Knooppuntsymbool.svg Leonardkruispunt E411 BE.svg → Namur / Luxembourg

De R0 is een ringweg en gedeeltelijke autosnelweg in België. De ringweg loopt om de hoofdstad Brussel, en vormt een volledige ring, waarbij het zuidoostelijke deel geen autosnelweg is. Het is één van de weinige wegen in Europa die een wegnummer 0 hebben, vergelijkbaar met de M0 rond Budapest. De R0 is 75 kilometer lang[1] en is de langste ringweg van België.

Wegnummers

Diverse E-wegnummers lopen over de R0, maar geen A-nummers, die namelijk in Brussel beginnen of eindigen. De diverse takken van de aansluitende wegen die Brussel inlopen hebben alleen het A-nummer, het E-nummer is via de ring bewegwijzerd.

Routebeschrijving

De R0 begint bij Tervuren aan de oostkant van Brussel. De R0 gaat hier met een tunnel onder het kruispunt met de N3 door. De R0 telt dan 2x3 rijstroken en loopt door enkele oostelijke voorsteden. Al vrij snel volgt het knooppunt Sint-Stevens-Woluwe, waar de E40 uit Leuven en Liège invoegt. De R0 wordt hierna ook een stuk drukker en kent ter hoogte van het knooppunt Zaventem een parallelstructuur. Via dit knooppunt met de A201 kan men naar de luchthaven Zaventem rijden. De R0 telt daarna 2x3 rijstroken en verknoopt bij knooppunt Machelen met de E19, de snelweg vanuit Antwerpen. Hierna volgt het viaduct van Vilvoorde, dat over industrie en het Zeekanaal Brussel-Schelde is heengebouwd. De snelweg telt ook aan de noordkant van Brussel 2x3 rijstroken en bij het knooppunt Strombeek-Bever kruist men de A12, de secundaire snelweg van Brussel naar Antwerpen.

De R0 buigt dan naar het zuiden af en bij het knooppunt Groot-Bijgaarden slaat de E40 af richting Gent en Oostende. De R0 loopt dan door de westelijke voorsteden van Brussel en de stad Anderlecht. Hier loopt de R0 over het grondgebied van het Brussels gewest. Dit gebied kent veel industrie en snel opeenvolgende aansluitingen. Men steekt het kanaal Brussel-Charleroi over, waarna de snelweg het Brussels gewest weer verlaat. De omgeving wordt minder stedelijk naarmate de weg naar het zuiden gaat. De snelweg wordt hier aanmerkelijk rustiger, met enkele kleinere voorsteden, waarvan Halle de belangrijkste is. Bij Halle eindigt de E429 uit Tournai en Lille provisorisch middels de N203a op de R0.

Iets zuidelijker komt men in Wallonië en bij het knooppunt Haut-Ittre gaat de E19 rechtdoor richting Mons, Charleroi en Paris, terwijl de R0 oostwaarts afslaat via het klaverblad. De R0 gaat met 2x2 rijstroken ruim ten zuiden van Brussel langs. De R0 buigt al snel weer naar het noorden af en passeert Waterloo waarna de snelwegstatus eindigt. Hierna wordt de R0 een 2x2 weg met gescheiden rijbanen door het Zoniënwoud. In het bos sluiten een aantal onbeduidende landweggetjes aan op de R0. Een wat groter kruispunt bevindt zich bij Hoeilaart, waar de R0 echter onder het kruispunt door gaat. Iets verderop volgt het Leonardkruispunt, waar de R0 onder de E411 doorgaat, terwijl de E411 ook nog onder het kruispunt doorgaat. Alle afslaande bewegingen moeten over het kruispunt. De R0 telt hierna 2x3 rijstroken en komt weer bij het beginpunt bij Tervuren uit.

Geschiedenis

De eerste plannen voor een grote ring rond Brussel dateren van eind jaren '40, toen de R0 werd opgenomen in het snelwegprogramma. Het verkeer moest destijds via de bestaande kleine ring (R21) om het centrum van Brussel. Gedurende de jaren '50 werden veel kruispunten in de kleine ring vervangen door tunnels en kon het verkeer redelijk doorstromen. Een grote ring rond Brussel had daarom nog niet zoveel prioriteit. Pas in de jaren '70 kwam de R0 weer in beeld en werd een voltooiing eind jaren '70 voorzien. Het eerste deel van de R0 werd lang voor de rest aangelegd en opende in 1958 tussen Strombeek-Bever en Groot-Bijgaarden voor het verkeer. Dit vanwege de wereldtentoonstelling in Brussel in datzelfde jaar. De R0 loopt vlak langs het EXPO-terrein. De rest van de R0 werd echter pas vanaf halverwege de jaren '70 geopend. In 1974 het tweede deel tussen Sint- Stevens-Woluwe en Diegem,waarna de rest in de 4 jaar erna vrij snel achter elkaar volgde. In 1978 werd de ring voltooid met de openstelling van de delen bij Anderlecht en Haut-Ittre. Het deel door het Zoniënwoud ten zuidoosten van Brussel werd echter enkel verdubbeld naar 2x2 rijstroken, maar de gelijkvloerse kruispunten bleven hier bestaan. In de tweede helft van de jaren '80 werden de belangrijkste echter ondertunneld zodat het doorgaande verkeer geen verkeerslichten meer tegenkomt. Dit deel van de Brusselse ring is ook aanzienlijk rustiger dan andere delen. Gedurende de jaren 80 werden een aantal knooppunten met andere snelwegen gemoderniseerd.[2]

De oorspronkelijke plannen voorzagen een kortere R0, die ten zuiden van Brussel veel dichter door de stad zou lopen, ongeveer langs Ukkel, circa 15 kilometer noordelijker dan waar nu de zuidelijke R0 loopt. De protesten tegen de aanleg van autosnelwegen in de jaren '70 zorgden ervoor dat de R0 niet hier, maar zuidelijker, over de A202 tussen Haut-Ittre en Waterloo zou lopen. Het nadeel van de bestaande ring vrij ver ten zuiden van Brussel is dat het transitverkeer ongelijk verdeeld wordt, de noordring is veel drukker dan oorspronkelijk de bedoeling was. Met een zuidelijkere ring zou het regionale verkeer rond Brussel en het doorgaande verkeer via de E40 en naar de E411 beter rond de stad verdeeld worden.

Openstellingsgeschiedenis

Van Naar Lengte Datum
Strombeek-Bever Groot-Bijgaarden 6 km 1958
Vorst Wauthier-Braine 14 km 1969
Wauthier-Braine Haut-Ittre 3 km 1971
Sint-Stevens-Woluwe Zaventem 3 km 1974
Butte du Lion Waterloo 2 km 1975
Tervuren Sint-Stevens-Woluwe 7 km 1976
Zaventem Machelen 2 km 1976
Machelen Strombeek-Bever 8 km 02-04-1977
Anderlecht-Zuid Vorst 2 km 1977
Groot-Bijgaarden Anderlecht-Zuid 7 km 1978
Haut-Ittre Butte du Lion 8 km 1978

Toekomst

Vanwege de aanhoudende congestie aan de noordkant van Brussel zijn er diverse ideeën geweest om de R0 aan te passen, of alternatieve routes te bouwen. Plannen voor regionale bypasses ten noorden van Brussel langs waren weinig kansrijk. Een realistischer mogelijkheid is om de R0 zelf te verbreden. De snelweg telt 2x3 rijstroken, en verwerkt tussen 150.000 en 180.000 voertuigen per etmaal, wat dagelijks tot lange files leidt. Daarnaast is de snelweg gevoelig voor ongevallen, bij een groot ongeval slaat al snel het wegennet in de hele regio dicht, bij het gebrek aan hoogwaardige alternatieve routes. Regelmatig duiken verbredingsplannen op, maar echt concrete stappen met varianten zijn nog niet gezet. Er wordt wel gesproken over een parallelsysteem met 4x3 of 2+3+3+2 rijstroken. Eén van de problemen is het viaduct van Vilvoorde, waar hooguit de vluchtstroken kunnen worden opgeofferd voor een vierde rijstrook.

Verkeersintensiteiten

In 2007[3] reden dagelijks circa 100.000 voertuigen vanaf het begin bij Tervuren, wat bij Zaventem oploopt naar 160.000 voertuigen. Het viaduct van Vilvoorde verwerkt circa 130.000 voertuigen per etmaal met 160.000 voertuigen bij Strombeek-Bever en circa 180.000 voertuigen bij Zellik. Door Anderlecht daalt dit naar 120.000 voertuigen en 80.000 voertuigen ten zuiden van Halle.

Rijstrookconfiguratie

Van Naar Rijstroken Lengte
Tervuren Knooppuntsymbool.svg St. Stevens Woluwe 2x3 6 km
Knooppuntsymbool.svg St. Stevens Woluwe Zaventem-Henneaulaan 2x5 1 km
Zaventem-Henneaulaan Knooppuntsymbool.svg Zaventem 4+3+3+4 1 km
Knooppuntsymbool.svg Zaventem Knooppuntsymbool.svg Machelen 2x4 2 km
Knooppuntsymbool.svg Machelen Knooppuntsymbool.svg Haut-Ittre 2x3 40 km
Knooppuntsymbool.svg Haut-Ittre Knooppuntsymbool.svg E411 2x2 22 km
Knooppuntsymbool.svg E411 Tervuren 2x3 2 km

Referenties

Ringwegen in België

R0 BE.svg R1 BE.svg R2 BE.svg R3 BE.svg R4 BE.svg R5 BE.svg R6 BE.svg R8 BE.svg R9 BE.svg

R10 BE.svg R11 BE.svg R12 BE.svg R13 BE.svg R14 BE.svg R16 BE.svg R18 BE.svg R20 BE.svg R21 BE.svg R22 BE.svg R23 BE.svg R24 BE.svg R25 BE.svg R26 BE.svg R27 BE.svg R30 BE.svg R31 BE.svg R32 BE.svg R33 BE.svg R34 BE.svg R35 BE.svg R36 BE.svg R40 BE.svg R41 BE.svg R42 BE.svg R50 BE.svg R51 BE.svg R52 BE.svg R53 BE.svg R55 BE.svg R61 BE.svg R62 BE.svg R70 BE.svg R71 BE.svg R72 BE.svg R73 BE.svg

Autosnelwegen in België

E17 BE.svgE19 BE.svgE25 BE.svgE34 BE.svgE40 BE.svgE42 BE.svgE313 BE.svgE314 BE.svgE403 BE.svgE411 BE.svgE429 BE.svg

A1 BE.svgA2 BE.svgA3 BE.svgA4 BE.svgA7 BE.svgA8 BE.svgA10 BE.svgA11 BE.svgA12 BE.svgA13 BE.svgA14 BE.svgA15 BE.svgA16 BE.svgA17 BE.svgA18 BE.svgA19 BE.svgA21 BE.svgA25 BE.svgA26 BE.svgA27 BE.svgA28 BE.svgA54 BE.svgA102 BE.svgA112 BE.svgA201 BE.svgA501 BE.svgA503 BE.svgA601 BE.svgA602 BE.gifA604 BE.svg

R0 BE.svgR1 BE.svgR2 BE.svgR3 BE.svgR4 BE.svgR5 BE.svgR8 BE.svgR9 BE.svg