R15 (Turkmenistan)

R15 RUS.svg
R15 TM map.png
R15
Begin Serdar
Einde Gudri-Olum (IR)
Lengte 265 km

De R15 (Cyrillisch: Р15) is een hoofdweg in Turkmenistan. De weg vormt een noord-zuidroute in het westen van het land, vanaf Serdar tot de grens met Iran bij Gudri-Olum. De R15 is 265 kilometer lang.

Routebeschrijving

De R15 begint in de stad Serdar op de M37. Serdar is tevens de grootste stad op de route. De weg voert zuidwaarts door desolaat berg- en woestijngebied, er liggen vrijwel helemaal geen dorpen in deze onherbergzame streek. De weg buigt geleidelijk naar het zuidwesten af en voert dan ook steeds dichter langs de grens met Iran. Het tweede deel van de route voert door vlakker woestijngebied. Nabij het dorp Gudri-Olum volgt de grensovergang met Iran, vanaf hier gaat de Iraanse Highway 73 verder naar Gorgan.

Geschiedenis

De R15 dateert uit de tijd van de Sovjetunie, het was één van de vier primaire grensovergangen tussen de Sovjetunie en het oosten van Iran. Het is tevens de westelijkste grensovergang met Iran. De R15 is een eenvoudige verharde weg, door desolaat gebied. De grensovergang wordt hoofdzakelijk door vrachtverkeer gebruikt.

Referenties


  Hoofdwegen in Turkmenistan