Hoofdmenu openen

R23 (België)

Versie door Chris (overleg | bijdragen) op 28 apr 2019 om 13:12
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
R23 BE.svg
R23 Leuven.png
R23
Begin Leuven
Einde Leuven
Lengte 7,3 km

De R23 is een ringweg in België, gelegen in de stad Leuven. De ring heeft grotendeels 2x2 rijstroken en enkele ongelijkvloerse aansluitingen. De ring heeft een lengte van ruim 7 kilometer.

Routebeschrijving

De R23 begint bij de Mechelsepoort in het noordwesten van Leuven bij een ongelijkvloerse aansluiting met de N26. De weg loopt daarna in oostelijke richting over groot viaduct over het Kanaal Leuven-Dijle. De weg komt daarna bij de Aarschotsepoort waar via een soort van rotonde de N2 en N19 aftakken. De weg buigt daarna af in zuidoostelijke richting. Net voor de Oostertunnel valt een rijstrook af en gaat de weg met 2x1 rijstroken door de tunnel. In de tunnel buigt de weg af in zuidelijke richting. Na de tunnel verbreedt de weg weer naar 2x2 rijstroken. Na 500 meter volgt vervolgens een kruising met de N3. De weg buigt daarna af in zuidwestelijke richting. Er volgt vervolgens een kruising met de Geldenaaksebaan en Parkstraat. De weg buigt vervolgens af richting het westen en er volgt direct een kruising met de N251. De R23 buigt vervolgens verder af in noordwestelijke richting. Er volgt vervolgens een ongelijkvloerse aansluiting bij Kapucijnenvoer met de N264. De doorgaande R23 gaat hier met een viaduct met 1x2 rijstroken overheen. De weg verbreedt daarna weer naar 2x2 rijstroken. Ter hoogte van de Tervuursepoort is er een kruising opnieuw met de N3. Daarna volgt een ongelijkvloerse aansluiting met de N2. De weg eindigt vervolgens weer bij de Mechelsepoort.

Geschiedenis

Over de geschiedenis van de weg is weinig bekend. In 2001 opende de Oostertunnel aan de oostzijde van de ring. Sindsdien hoeft het doorgaande verkeer niet meer over het Martelarenplein. In 2013 is het Lüdenscheidsingelviaduct grootschalig gerenoveerd. Het viaduct was versleten en is voorzien van een nieuw brugdek.[1]

Toekomst

Ter hoogte van Kapucijnenvoer ligt nu nog een viaduct in de R23. Dit viaduct is versleten en zal daarom waarschijnlijk medio 2014 gesloopt gaan worden. Daarna zal de R23 de N264 gelijkvloers gaan kruisen.

Externe links

Referenties