Hoofdmenu openen
R257 RUS.svg
Russia R257 map.png
Енисей
Yenisey
Begin Krasnoyarsk
Einde Tsagan-Tolgoy (RUS/MNG)
Lengte 1.063 km
Route

Znak d42.svg Krasnoyarsk

Znak d42.svg Divnogorsk

Znak d42.svg Abakan

Znak d42.svg Kyzyl

Znak d42.svg Erzin

Flag of Mongolia.svg → Baruunturuun

De R257 (Cyrillisch: P-257), voorheen de M54, is een federale autoweg (Федера́льная автомоби́льная доро́га) in het oosten van Rusland. De weg vormt een noord-zuidroute langs de rivier de Yenisey, waar de naam van de weg ook vandaan komt (Енисей). De weg loopt vanaf Krasnoyarsk via Abakan en Kyzyl naar de grens met Mongolië en is 1.063 kilometer lang.

Route

De R257 loopt door de volgende gebieden;

Routebeschrijving

Verkort

De R257 begint in de grote stad Krasnoyarsk, volgt de rivier de Yenisey naar het zuiden, en komt door het Krai Krasnoyarsk en de Republiek Khakassia. Zuidelijk van Abakan wordt het gebied sterk bergachtig, met een alpien landschap. Hierna volgt een afwisseling van desolate hoogvlakten en bergruggen, waarna men uiteindelijk een onbelangrijke grensovergang met Mongolië bereikt.

Uitgebreid

De R257 begint in Krasnoyarsk, met 950.000 inwoners de derde stad van Siberië. De R257 begint op de zuidoever van de rivier de Yenisey, en er zijn weinig mogelijkheden om deze rivier over te steken. Vanuit Krasnoyarsk kan men ook de R255 nemen naar Novosibirsk of Irkutsk. De R257 loopt over de heuvelachtige oever van de Yenisey naar het westen en steekt bij Divnogorsk de rivier over via een stuwdam. De weg loopt dan verder van de rivier naar het zuiden, door een sterk heuvelachtig en dunbevolkt gebied. Het landschap is desondanks het Siberisch klimaat gematigd, met weilanden en bossen. De weg volgt vervolgens de Yenisey op enige afstand naar het zuiden en bereikt na ruim 350 kilometer de stad Abakan, met 160.000 inwoners de laatste grotere stad op de route. De R257 steekt hier de rivier de Yenisey opnieuw over, en loopt door een vrij vlak gebied naar het zuidoosten. Het zuiden van het Krai Krasnoyarsk wordt vrij abrupt sterk bergachtig, met besneeuwde bergen tot circa 2.000 meter hoogte.

De weg verloopt via een circa 1.500 meter hoge bergpas, om vervolgens af te dalen naar het grote basin van de republiek Tuva. Dit is een grote hoogvlakte op circa 900 meter hoogte. Dit gebied is niet erg gecultiveerd, afgezien van wat grote dorpen zijn er weinig tekenen van leven. Men bereikt uiteindelijk de stad Kyzyl, die circa 100.000 inwoners telt. Vanuit Kyzyl loopt de weg door desolaat gebied naar het zuidoosten, waarna men na ruim 100 kilometer weer in bergachtig gebied komt. Dit gebergte is wat lager en kleiner, waarna men opnieuw op een hoogvlakte komt, waar het stadje Erzin is gelegen, de laatste plaats van enige omvang voor de grens met Mongolië. Die grens volgt circa 50 kilometer verder. Een belangrijke route is dit niet, men komt in een vrijwel onbewoond deel van Mongolië uit zonder verharde wegen die verder het land in lopen.

Geschiedenis

Het eerste deel van de route werd tussen 1914 en 1917 aangelegd tussen Abakan en Kyzyl, welke in 1932 gemoderniseerd werd. In 1966 werd het deel tussen Krasnoyarsk en Abakan aangelegd, wat een aantal grotere kunstwerken inhield om de rivier de Yenisey te kruisen. Het is de enige doorgaande weg die de Republiek Tuva met de rest van Rusland verbindt. Het deel van Erzin naar de Mongoolse grens is onverhard, maar wel een verbeterde weg. De weg was oorspronkelijk genummerd als de M54.

Per 1 januari 2011 zijn de M-wegen in Rusland hernummerd. De M-wegen die niet in Moskva beginnen hebben een R- of A-wegnummer gekregen, in dit geval de R257. Tot 2018 geldt een overgangsfase.[1]

Referenties