R448 (Federatie Bosnië-Herzegovina)

Uit Wegenwiki
Versie door Palance (overleg | bijdragen) op 25 apr 2020 om 18:08
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
R448-BIH.svg
Blank.png
R448
Begin Hrenovica
Einde Goražde
Lengte km
Route

Centrum.svg Hrenovica M5-BIH.svg

Centrum.svg Goražde M20-BIH.svg

Centrum.svg Entiteitengrens

De R448 is een regionalni put in de entiteit Federatie Bosnië-Herzegovina in Bosnië-Herzegovina.

Routebeschrijving

De weg begint in Hrenovica op de M5 in de Federatie. Omdat de M5 verder oostwaarts nauwelijks nog een weg is (erg smal en onverhard) is dit de meest logische route voor verkeer uit de richting Pale en Prača dat verder oostwaarts wil rijden. Verkeer blijft hierbij tussen Hrenovica en Goražde - in tegenstelling tot de route via de M5 - wel binnen de grenzen van de Federatie Bosnië-Herzegovina.

De weg loopt in eerste instantie zuidwaarts en klimt al snel in dit bosachtige en bergachtige gebied. De bergen hebben hier toppen boven de 1000 meter. Er is weinig bewoning in deze regio en de weg is erg bochtig. De uitzichten zijn wel mooi, zeker omdat er niet overal bos is, maar er ook weidegronden onderweg zijn.

De weg daalt op een gegeven moment af naar het Drina-dal en komt in Goražde aan waar de M20 wordt gekruist en de Drina wordt overgestoken. Daarna loopt de weg verder naar het zuidoosten en passeert al vrij snel de entiteitengrens waarna de in zuidoostelijke richting ver en overschrijdt al vrij snel de entiteitengrens. De weg loopt dan verder als de R5102 naar Čajnice en de grens met Montenegro.

Toekomst

Er wordt een brza cesta aangelegd om de afstand en reistijd tussen Hrenovica (en daardoor ook Sarajevo) en Goražde te bekorten. Hiervoor wordt ook de 5.500 meter lange Tunnel Hranjen aangelegd. De bouw van deze tunnel ging in 2018 van start, naar verwachting worden tunnel en de nieuwe weg in 2022 opengesteld.