Hoofdmenu openen
R8 BE.svg
BE R8.svg
R8
Begin Kortrijk
Einde Kortrijk
Lengte 17 km

De R8 is een ringweg en gedeeltelijke autosnelweg in België. De weg vormt de ring van de zuidwestelijke stad Kortrijk, en is deels als snelweg, deels als stadsweg uitgevoerd. Aan de zuidoostzijde ontbreekt ongeveer 1,5 kilometer van de ring. Op dit gedeelte vervangt de E17 de ring. De R8 heeft een lengte van 17 kilometer.

Routebeschrijving

De R8 begint bij de aansluiting Kortrijk-Oost, waar de R8 aansluit op de N8 en E17. De weg loopt daarna als snelweg in noordelijke richting met 2x2 rijstroken. Kort daarna volgt de aansluiting Stasegem. In deze aansluiting kruist de weg het Kanaal Bossuit-Kortrijk. Daarna eindigt de snelweg en gaat de weg over in een stadsweg. Er volgens kort achter elkaar drie kruisingen, eerst twee met lokale wegen en de laatste is de kruising met de N43. Deze kruising heeft tevens het afritnummer 5 op de bewegwijzering. De weg heeft daarna kort weer een autosnelwegprofiel en loopt verder in noordwestelijke richting. De weg kruist vervolgens de rivier Leie. Na een kleine kilometer heeft de weg opnieuw het profiel van een stadsweg. De weg kruist eerst de Kuurnsesteenweg. Daarna volgt een kruising met de N50. Daarna volgt een kruising met de Heirweg. Daarna gaat de weg weer over in autosnelweg en volgt de aansluiting Kortrijk-Noord. De weg buigt daarna af in zuidwestelijke richting en dan volgt de aansluiting Heule. Kort daarna volgt de aansluiting Gullegem en meteen daarna het gelijkvloers uitgevoerde knooppunt Kortrijk-West. De weg draait daarna af in zuidoostelijke richting. Ter hoogte van het vliegveld volgt de aansluiting Bissegem. De weg kruist daarna opnieuw de rivier Leie en gaat middels een lange brug over een spoorwegemplacement. Daarna volgt de aansluiting Marke. Daarna buigt de weg af in noordoostelijke richting en volgt het knooppunt Kortrijk-Zuid. De weg eindigt kort daarna op een T-splitsing met de N50. Hier ontbreekt vervolgens een gedeelte van ongeveer 1,5 kilometer.

Geschiedenis

In 1974 is het eerste deel van de R8 opengesteld tussen Kortrijk-Zuid en Marke over 2 kilometer.[1] In 1978 volgde het tweede deel aan de zuidkant van Kortrijk.[2] In 1982 en 1992 werden de laatste schakels aan de westzijde van Kortrijk opengesteld.[3]

Na ruim 20 jaar opende in 2013 weer een stuk van de R8. Namelijk een stuk van amper 1 kilometer inclusief een viaduct over de Izegemstraat.[4]

Openstellingsgeschiedenis

Van Naar Lengte Datum
Marke Kortrijk-Zuid 2 km 1974
Bissegem Marke 2 km 1978
Kortrijk-West Bissegem 1 km 1982
Kortrijk-Noord Kortrijk-West 4 km 1992
Kortrijk-Izegemstraat Kortrijk-Heirweg 1 km 18-10-2013

Toekomst

  • Voor wat betreft de aanleg van de conflictvrije verkeerswisselaar (Knooppunt Kortrijk-West) tussen de R8 en de A19 ter vervanging van het huidige lichtengeregelde complex is het Milieu Effecten Rapport (MER) in opmaak. De volgende stappen zijn het verwerken van de milderende maatregelen van de MER in het ontwerp, de technische studies van het kunstwerk, het aanbestedingsklaar maken van het ontwerp, het bekomen van de stedenbouwkundige vergunning en de onteigeningsprocedure. Voor de 1e fase is 3,5 miljoen euro voorzien. De aanleg zal naar verwachting in 2017 beginnen.
  • Voor het verdere ontbrekende stuk aan de noordkant vonden weliswaar de eerste afwegingen plaats in een visienota van de R8, maar is een verfijnde uitwerking nog aangewezen. De daarvoor noodzakelijke topografische opmetingen zijn gebeurd.
  • De noodzaak van de doortrekking van de R8 tussen het knooppunt “Hoog Kortrijk” en “Kortrijk Oost” was een conclusie uit de mobiliteitsstudie “Hoog Kortrijk” van het stadsbestuur, dit om de verkeersafwikkeling van het Ei op een aanvaardbaar niveau te houden. Het ontwerp en de noodzakelijke milieueffectenrapportage van dit wegvak dienen nog gestart te worden.

De optimalisatie van de R8 vraagt, naast het nodige studiewerk ook het doorlopen van de verscheidene procedures. Een realistische timing kan verder nog niet gegeven worden.

Verkeersintensiteiten

Overzichten

Aansluitingen in de R8

347891112

Kortrijk-WestKortrijk-Zuid


Referenties

Ringwegen in België

                 

                                                                       

Autosnelwegen in België