Ralph Modjeski

Uit Wegenwiki
Versie door Chris (overleg | bijdragen) op 26 feb 2018 om 15:10
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een plakkaat op een brug in Bydgoszcz, Polen, die Ralph Modjeski herdenkt.

Ralph Modjeski (geboren Rudolf Modrzejewski, 1861-1940) was een Pools-Amerikaans ingenieur die veel van de eerste grote bruggen in de Verenigde Staten en Canada heeft ontworpen.

Biografie

Rudolf Modrzejewski werd geboren in Bochnia (tegenwoordig Polen) op 27 januari 1861 en emigreerde in 1876 naar de Verenigde Staten. Rudolf Modrzejewski was toen 16 jaar en veranderde zijn naam in Ralph Modjeski. Modjeski keerde later terug naar Frankrijk om aan de l'Ecole des Ponts et Chaussées van Paris te studeren. In 1883 verkreeg hij het Amerikaans staatsburgerschap, terwijl hij nog in Frankrijk studeerde. Hij slaagde in 1885 als beste van zijn klas en hij reisde terug naar de Verenigde Staten. In Chicago, waar een grote Pools-Amerikaanse gemeenschap is, opende hij een ingenieursbureau. Zijn eerste grote project was de aanleg van de Government Bridge, een dubbeldeks spoorbrug over de Mississippi op de grens van Illinois en Iowa, die in 1896 opende.

Modjeski werd bekend nadat hij de ontwerpen van de Pont de Québec in Canada verbeterde. Die brug stortte in 1906 in door een foutief ontwerp. Modjeski maakte een nieuw ontwerp voor de brug, die in 1919 weer opengesteld werd voor het verkeer. In 1919 was dit de grootste brug ter wereld. Modjeski werd daarna een wereldberoemd ingenieur in de bruggenbouw. Hij was een pioneer in het ontwerpen van hangbruggen. Bijna 40 grote bruggen over de grote rivieren van de Verenigde Staten werden door Modjeski ontworpen. Een belangrijke mijlpaal was de openstelling van de San Francisco-Oakland Bay Bridge in California. Hij was ook de mentor van Joseph B. Strauss, die de Golden Gate Bridge ontwierp. Drie van Modjeski's bruggen waren in de loop der geschiedenis de langste brug ter wereld (chronologisch: Pont de Québec, Benjamin Franklin Bridge en Ambassador Bridge). Modjeski werd beschouwd als de grootste bruggenbouwer van de Amerikaanse geschiedenis. Hij overleed op 26 juni 1940 op 79-jarige leeftijd in Los Angeles.

Bruggen

Referenties