Rheinufertunnel

Uit Wegenwiki
Versie door Walfo79 (overleg | bijdragen) op 16 okt 2014 om 19:29 (→‎Kenmerken)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rheinufertunnel
B1.svg
B1 Dusseldorf.jpg
Kruist Düsseldorf
Lengte 1.900 meter
Openstelling 15-12-1993
Intensiteit 55.000 mvt/dag
Locatie kaart

De Rheinufertunnel is een tunnel in Duitsland, gelegen in de stad Düsseldorf in Nordrhein-Westfalen. De tunnel is circa 1,9 kilometer lang en onderdeel van de B1.

Kenmerken

De Rheinufertunnel loopt, zoals de naam al doet vermoeden, onder de oever van de rivier de Rhein (Rijn). Het is deels een dubbeldeks tunnel met 2x2 rijstroken en 5 ondergrondse aansluitingen. De tunnel loopt onder het centrum van Düsseldorf en sluit ongelijkvloers aan op de Rheinkniebrücke. De tunnel geeft toegang naar zowel de parkeergarages rond het centrum als die van de Landtag en WDR. Daarnaast maakt de tunnel snel doorgaand noord-zuidverkeer mogelijk dat geen bestemming of herkomst in het centrum van Düsseldorf heeft. De tunnel is toegankelijk voor vrachtverkeer, maar niet voor het vervoer van gevaarlijke stoffen.

Geschiedenis

Oorspronkelijk liep de B1 over de oever van de Rhein als een Hochstraße en scheidde het centrum van de rivier. In de jaren '70 werd voor het eerst de optie voor een tunnel onderzocht. De tunnel is uiteindelijk in 1987 goedgekeurd en tussen 1990 en 1993 in iets minder dan 4 jaar tijd aangelegd. De tunnel opende op 15 december 1993 voor het verkeer en was het grootste infrastructuurproject van de stad Düsseldorf tot dan toe.[1]

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 55.000 voertuigen door de Rheinufertunnel.

Referenties