Rogaland: verschil tussen versies

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 34: Regel 34:
  
 
* [[Stavanger bybru]]
 
* [[Stavanger bybru]]
* [[Lysefjordbrua]]
+
* [[Lysefjordbrug]]
* [[Karmsundbrua]]
+
* [[Karmsundbrug]]
  
 
==Tunnels==
 
==Tunnels==

Versie van 21 aug 2018 22:29

Rogaland COA.png
Rogaland map.png
Hoofdstad Stavanger
Grootste stad Stavanger
Oppervlakte 9.378 km²
Inwonertal 460.000
Lengte snelwegennet 12 km
Eerste snelweg ?
Afkorting 11

Rogaland is een fylke in Noorwegen, gelegen in het zuidwesten van het land. De hoofdstad is Stavanger. Het fylke telt zo'n 460.000 inwoners en is ongeveer ter omvang van een kwart van Nederland.

Inleiding

Rogaland omvat het zuidelijkste deel van het West-Noorse fjordengebied. Het gebied kent tal van fjorden, inhammen, eilanden en schiereilanden. Bijna alle plaatsen liggen aan de kust. Het grenst aan Hordaland in het noorden, Telemark en Aust-Agder in het oosten en Vest-Agder in het zuiden. De regio Stavanger is verstedelijkt, hier woont het gros van de bevolking. In het noorden is nog de stad Haugesund van belang, in het zuiden Egersund. De zuidelijke kuststreek is verweerd met rotsen, maar heeft ten zuiden van Stavanger geen fjorden. Dit is ook het laagste deel van Rogaland, de bergen zijn niet hoger dan 400 - 800 meter. Het midden van Rogaland wordt doorsneden door het brede Boknafjord. In het Boknafjord liggen tal van eilanden en het fjord splitst zich weer in andere fjorden die dieper landinwaarts gaan. Het Lysefjord in het zuiden is daarvan het bekendste met de Preikestolen. Het oosten en noordoosten van Rogaland is het meest bergachtig, grotendeels tussen 1.000 en 1.500 meter. De Vassdalseggi op de grens met Telemark is met 1.658 meter het hoogste punt.

Rogaland is het centrum van de Noorse olieindustrie. Statoil heeft zijn hoofdkantoor in Stavanger. Er is veel havengerelateerde industrie, zo worden er boorplatforms gebouwd. Ook heeft Stavanger een grote luchthaven voor een stad van dergelijke omvang. Rogaland is één van de welvarendste gebieden van Noorwegen met een bnp per inwoner van € 35.400 en een zeer lage werkloosheid.

Wegennet

Rogaland ligt nogal excentrisch ten opzichte van het Noorse wegennet. Vanuit Oslo zijn geen snelle routes naar Rogaland. De E39 is de voornaamste noord-zuidroute en is in de regio Stavanger-Sandnes als een motorvei en motortrafikkvei uitgevoerd. De E134 doet de noordelijke stad Haugesund aan. Van de regionale wegen is de Riksvei 13 het belangrijkste. Kenmerkend aan Rogaland is dat bijna alle wegverbindingen onderbroken zijn door het Boknafjord.

Toeristenwegen

Nasjonale turistveier zijn;

  • Jæren: Ogna - Bore, 41 km
  • Ryfylke: Oanes - Hårå, 183 km

Bruggen

Grote bruggen in Rogaland zijn;

Tunnels

Lange tunnels in Rogaland zijn;

Alle langere tunnels in Rogaland zijn zeetunnels.

Tolring Stavanger

Zie ook tolwegen in Noorwegen.

Op 1 oktober 2018 is een tolring of tolcordon in Stavanger en omliggende gemeenten ingevoerd. Dit financiert het Bypakke Nord-Jæren (stadspakket regio Nord-Jæren).[1] Bij invoering bedroegen de toltarieven 22 NOK regulier en 44 NOK in de spits op werkdagen. Voertuigen met een AutoPASS transponder krijgen 20% korting. De tolheffing geldt in één richting en in een uur wordt er maar één maal tol in rekening gebracht ongeacht het aantal passages.

Referenties

Fylker in Noorwegen

AgderInnlandetMøre og RomsdalNordlandOsloRogalandSvalbardTroms og FinnmarkTrøndelagVestfold og TelemarkVestlandViken