Route 1 (IJsland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Route 1 Iceland.svg
Iceland Route 1 map.svg
Route 1
Begin Reykjavík
Einde Reykjavík
Lengte 1.342 km
Route

Znak d42.svg Reykjavík

Znak d42.svg Hveragerði

Znak d42.svg Selfoss

Znak d42.svg Hella

Znak d42.svg Hvolsvöllur

Znak d42.svg Vík

Znak d42.svg Höfn

Znak d42.svg Djúpivogur

Znak d42.svg Breiðdalsvík

Znak d42.svg Egilsstaðir

Znak d42.svg Reykjahlíð

Znak d42.svg Akureyri

Znak d42.svg Blönduós

Znak d42.svg Borgarnes

Znak d42.svg Akranes

Znak d42.svg Mosfellsbær

Znak d42.svg Reykjavík

De Route 1, ook wel bekend als de Þjóðvegur 1 of de Hringvegur is een hoofdweg in IJsland. De weg vormt een volledige ringweg rond het eiland en is de langste weg van het land met een lengte van 1.342 kilometer.

Routebeschrijving

Reykjavík

De Route 1 begint en eindigt in de hoofdstad Reykjavík. Dit deel van de route is het beste uitgebouwd. Een deel van deze route is een de-facto snelweg, met 2x2 rijstroken en ongelijkvloerse kruisingen. Deze snelweg verbindt het centrum van Reykjavík met de oostelijke wijken en is 7 kilometer lang. De Route 1 is alleen onderdeel van het oostelijke deel van deze snelweg, en voert enkel door de oostelijke wijken van Reykjavík. De weg voert dan zuidoostwaarts de stad uit met 1x2 of 2+1 rijstroken en enkele ongelijkvloerse kruisingen. De omgeving in Reykjavík is voornamelijk kale toendra.

Suðurland

Route 1 op het zuiden van IJsland.

Het eerste deel buiten Reykjavík voert over de zuidzijde van IJsland. Dit deel wordt in eerste instantie gekenmerkt door een brede kustvlakte, doorsneden door enkele brede en woeste rivieren. Hier liggen enkele middelgrote plaatsen (voor IJslandse begrippen) als Hveragerði, Selfoss en Hella. Vanaf Hvolsvöllur voert de weg langs de voet van de vulkaan de Katla, de weg doorkruist een aantal keer grote lavavelden. De Katla is bedekt met sneeuw en gletsjers, echter nog niet zo spectaculair als verder oostelijk.

Austurland

Route 1 op het oosten van IJsland.

De weg voert op het eerste deel door de regio Austurland langs de Grimsvotn, dit is het spectaculairste deel van de Route 1, met uitzicht op de enorme gletsjertongen van de grootste gletsjer van Europa. De gletsjers lopen bijna tot aan de weg, en aan de zuidoostzijde van de Grismvotn drijven de ijsbergen in de meren waar de Route 1 langs loopt. Dit landschap beslaat ongeveer een derde van de route door Austurland. Oostelijk van Höfn wordt de kust bergachtiger met fjorden, en slingert de weg rond de vele baaien en fjorden. De bergen rijzen hier direct uit zee op, maar zijn hier niet zo hoog als de Grimsvotn. Vanaf Breiðdalsvík voert de Route 1 landinwaarts, en snijdt eigenlijk de gehele oostkust af. Dit landschap bestaat voornamelijk uit een plateau met kale toendra. Het plaatsje Egilsstaðir is een relatief belangrijke stad op de route, met ruim 2.000 inwoners. Het is ook een knooppunt van hoofdwegen die naar de oostkust lopen.

Norðurland eystra

De Route 1 voert dan ruimschoots landinwaarts langs de noordoostzijde van IJsland. Dit deel wordt gekenmerkt door de lavastromen van de vulkaan de Askja. Met name de grensstreek van Austurland en Norðurland eystra is vrij bergachtig. De weg daalt dan af naar de kust bij Akureyri, de belangrijkste stad van het noorden van IJsland. De stad telt bijna 18.000 inwoners, voor IJslandse begrippen een grote stad. De weg voert langs een fjord, en dan weer landinwaarts naar het westen.

Norðurland vestra

De Route 1 voert dan door het noordwesten van IJsland. Dit deel van de route wordt gekenmerkt door kale toendra, af en toe doorsneden door lage bergen, maar verder relatief vlak. Op sommige plekken voert de Route 1 vlak langs de kust, maar grotendeels wel iets landinwaarts. De Route 1 voert een klein stukje door de regio Westfjords.

Vesturland

De Route 1 buigt dan terug richting Reykjavík, langs de westkust van IJsland. Hier zijn meer tekenen van leven, met name verder naar het zuiden waar een aantal grotere dorpen op de route liggen. De weg voert door een afwisseling van toendra en kustgebergte, bij Borgarnes steekt men via een brug een monding van een rivier over. De weg voert net buiten de stad Akranes langs. Er volgt dan een 5,7 kilometer lange tunnel onder de zee, waarna men in de oostelijke voorsteden van Reykjavík komt en de weg weer het beginpunt bereikt.

Geschiedenis

De Skeiðarárbrú, de langste brug van IJsland.

Grote delen van de route 1 zijn vanaf de jaren 40 aangelegd en de ringweg was in 1974 voltooid. In 1998 opende Hvalfjarðargöng, een onderzeetunnel ten noorden van Reykjavík die de afstand rond het fjord met bijna 50 kilometer verkortte. Diverse delen van de route zijn ooit door natuurgeweld verwoest, met name op momenten dat de gletsjers smolten door een vulkaanuitbarsting, wat enorme modder- en ijsstromen teweeg bracht. Dit fenomeen staat bekend als Jökulhlaup. Deze Jökulhlaups kunnen waterstromen veroorzaken die een afvoer hebben van 2 tot 3 keer de gemiddelde jaarafvoer van de Mississippi River, of 25 keer die van de Rijn. Bruggen in de Route 1 worden dan vaak meegesleurd. Diverse delen van de Route 1 zijn nog substandaard en niet verhard, maar van gravel voorzien.

Per 11 november 2017 is de route van de Route 1 in het oosten van IJsland gewijzigd. De Route 1 verliep oorspronkelijk tussen Breiðdalsvík en Egilsstaðir door het binnenland, via de Breiðhaldsheiði, een bergpas die in de winter onbegaanbaar is. De Route 1 verloopt sindsdien via wat voorheen de Route 92 en Route 96 was en loopt langer langs de kust, via Reyðarfjörður.[1][2] Op 28 december 2018 opende Vaðlaheiðargöng, een 7,5 kilometer lange tunnel nabij Akureyri.

Wegconditie

De Route 1 is grotendeels verhard of tenminste van een solide gravelverharding voorzien en kan met gewone personenauto's bereden worden. Slechte condities komen voornamelijk door weersomstandigheden. Hiervoor zijn langs de IJslandse wegen talloze weerstations gebouwd die automatisch de weersomstandigheden op de weg doorgeven. Tevens zijn er op regelmatige intervals automatische telstations die op internet geraadpleegd kunnen worden.[3]

Verkeersintensiteiten

De verkeersintensiteiten op de Route 1 variëren. Buiten de regio Reykjavík zijn de verkeersintensiteiten erg laag, vaak minder dan 500 voertuigen per etmaal. Langs het zuidwesten van het eiland rijden de meeste voertuigen, met zo'n 2.000 tot 4.000 voertuigen tot aan de Grimsvotn. In Selfoss rijden 14.800 voertuigen, stijgend naar 41.200 voertuigen in het oosten van Reykjavík. De route tussen Akureyri en Reykjavík is met 800 tot 2.500 voertuigen voor IJslandse begrippen redelijk intensief bereden. Het deel langs de oost- en zuidoostkust is het rustigste, met vaak minder dan 500 voertuigen. Het rustigste deel is bij Sel, hier rijden gemiddeld 41 voertuigen per etmaal.[4]

Referenties

Flag of Iceland.svg Hoofdwegen en stadsautowegen in IJsland Flag of Iceland.svg

Route 1

HafnarfjarðarvegurReykjanesbrautVesturlandsvegur