Hoofdmenu openen
Myanmar 4.svg
Blank.png
Route 4
Begin Meiktila
Einde Tachilek (THA)
Lengte 745 km

De Route 4 is een hoofdweg in Myanmar. De weg vormt een oost-westroute door het oosten van het land, vanaf de stad Meiktila naar de grens met Thailand nabij Techilek. De Route 4 is circa 745 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Route 4 begint in de stad Meiktila, zo'n 130 kilometer ten zuiden van Mandalay op de Route 1. De weg voert oostwaarts, eerst door vlak agrarisch gebied, daarna door een berggebied met toppen tot zo'n 700 meter. Even voor het plaatsje Kalaw volgt een fikse stijging via haarspeldbochten van 400 naar 1.000 meter hoogte. Oostelijker komt men op een 1.300 meter hoog plateau. Hier liggen de steden Aungban en Taunggyi. De toegang naar Taunggyi verloopt over een bergpas met gescheiden rijbanen. Oostelijker zijn de hoogteverschillen wat groter, de weg loopt over een bergpas van 1.700 meter hoogte. Naar het oosten toe wordt het gebied dunner bevolkt, met meer jungle. Dit gebied is ook wat lager gelegen, men komt door een aantal diepe rivierdalen, waarvan sommigen op minder dan 300 meter hoogte liggen. Weer oostelijker wordt het gebied bergachtig. De weg is her en der nog onverhard en is bovendien erg bochtig. Het laatste deel van de weg voert zuidwaarts naar het uiterste noorden van Thailand. Het plaatsje Techilek ligt aan de Thaise grens. Op de grens eindigt ook de Thaise Route 1 uit Bangkok.

Geschiedenis

De Route 4 is een oost-westas, maar sluit in Thailand aan op een noord-zuidverbinding, alhoewel de route wel gebruikt kan worden door verkeer van Bangkok naar Mandalay. De route 4 was in 2010 in het oosten van Myanmar nog deels onverhard, zoals rond Kunhing. Dit deel voert door afgelegen gebied dat nauwelijks ontwikkeld is. Wel worden de rivieren met vaste bruggen gekruist. Ook kan de route gebruikt worden voor verkeer naar Laos, in het uiterste oosten van Myanmar slaat een onverharde weg af naar het uiterste westen van Laos. Een belangrijke doorgaande weg is dit echter niet.

Referenties