Ruta 4 (Costa Rica)

Costa Rica 4.svg
Costa Rica 4 map.png
Ruta 4
Begin Guapiles
Einde La Cruz
Lengte 255 km

De Ruta 4 is een ruta nacional in Costa Rica. De weg vormt een oost-westroute door het noorden van het land, vanaf nabij Guapiles tot La Cruz. De Ruta 4 is 255 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Ruta 4 begint ten westen van het stadje Guapiles op een kruispunt met de Ruta 32 en verloopt vanaf hier eerst in noordwestelijke richting tot Puerto Viejo en vervolgens westwaarts. De weg kent lange rechte stukken door laagland. De Ruta 4 verbindt vooral kleine dorpen met elkaar, er liggen geen grotere plaatsen op de route. De weg blijft overal ten noorden van de berggebieden en verloopt uiteindelijk dicht langs de grens met Nicaragua. De Ruta 4 eindigt bij La Cruz op de Ruta 1.

Geschiedenis

De Ruta 4 is een oost-westroute door het noorden van Costa Rica maar het doorgaande belang van de weg was gering omdat er lange tijd een 25 kilometer lang ontbrekend stuk was rond Pital. Dit deel is pas circa 2015 opengesteld. Het is sindsdien een regionale bypass van de hooglanden rond de hoofdstad San José, maar de hoeveelheid doorgaand verkeer is gering door het gebrek aan grotere plaatsen in de regio. Het is wel de beste route vanaf Nicaragua naar de haven van Limón, omdat Nicaragua geen echte haven aan de oostkust heeft.

Referenties


 Rutas nacionales en autopistas in Costa Rica  

                                   

Autopista San Jose - AeropuertoAutopista San Jose - CalderaAutopista Florencio del CastilloCircunvalación de San Jose