S106 (Amsterdam): verschil tussen versies

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 
Regel 137: Regel 137:
 
* [http://notab.outducks.org/nl/xsamst.html#nl_samst106 Fotopagina S106]
 
* [http://notab.outducks.org/nl/xsamst.html#nl_samst106 Fotopagina S106]
 
* [http://multibouwsystemen.nl/documenten/Opvallende-architectuur_Nieuwe-brug-cornelis-lelylaan.pdf Brug Cornelis Lelylaan]
 
* [http://multibouwsystemen.nl/documenten/Opvallende-architectuur_Nieuwe-brug-cornelis-lelylaan.pdf Brug Cornelis Lelylaan]
 +
 +
==Referenties==
 +
 +
<References/>
  
 
{{Stadsroutes Amsterdam}}
 
{{Stadsroutes Amsterdam}}
 
[[Categorie:Stadsroutes in Nederland|Am]]
 
[[Categorie:Stadsroutes in Nederland|Am]]
 
[[Categorie:Noord-Holland]]
 
[[Categorie:Noord-Holland]]

Huidige versie van 1 dec 2017 om 19:03

S106.svg
Blank.png
S106
Begin Nassaukade - S100
Einde Aansluiting Badhoevedorp - A9
Lengte 10,4 km
Stadsroutes in Nederland
Route

VRI zwart.svg Nassaukade / Stadhouderskade S100.svg → Centrum; A'dam CS


Overtoom

VRI zwart.svg Eerste Constantijn Huygensstraat

VRI zwart.svg Tweede Constantijn Huygensstraat

Junction.svg Anna van den Vondelstraat

Junction.svg Gerard Brandtstraat

Junction.svg Jan Pieter Heijestraat

VRI zwart.svg Derde Kostverlorenkade / Amstelveenseweg

Brug.svg Overtoomse sluis (brug 199) Riviersymbool.svg Kostverlorenvaart

VRI zwart.svg Rotonde.svg Surinameplein → C. Lelylaan/Hoofdweg

VRI zwart.svg Haarlemmermeerstraat S107.svg


Cornelis Lelylaan

Brug.svg (brug 386) Riviersymbool.svg Westlandgracht

Afslagsymbool.svg Aansluiting Osdorp NLA010.svg

Afslagsymbool.svg Delflandlaan

Afslagsymbool.svg Johan Huizingalaan

Afslagsymbool.svg Louis Bouwmeesterstraat

VRI zwart.svg Meer en Vaart


Meer en Vaart

VRI zwart.svg Osdorpplein

VRI zwart.svg Osdorpplein

Brug.svg (brug 753) Riviersymbool.svg Osdorpergracht

VRI zwart.svg Osdorper Ban

VRI zwart.svg Ookmeerweg / President Allendelaan


Ookmeerweg

Rotonde.svg Troelstralaan / Geer Ban

Junction.svg Notweg

Junction.svg Wildeman

Brug.svg

Junction.svg Ma Braunstraat / Reimerswaalstraat

Rotonde.svg Baden Powellweg

Junction.svg Osdorperweg

Junction.svg Jan Rebelstraat

Junction.svg Zuidermolenweg

Rotonde.svg Osdorperban

Junction.svg Baldwinstraat

VRI zwart.svg Etnastraat / De Alpen S107.svg

Brug.svg Lijnderbrug Riviersymbool.svg Ringvaart Haarlemmermeer


Amsterdamse Baan - Centrum.svg Lijnden

Rotonde.svg Londenstraat

Afslagsymbool.svg Aansluiting Badhoevedorp NLA009.svg NLN232.svg

De stadsroute S106 is een stadsroute van Amsterdam van circa 10 kilometer die begint aan de centrumring S100. De route loopt in westelijke richting eerst langs het Vondelpark, vervolgens door Slotervaart en Osdorp. Het laatste stukje ligt in de gemeente Haarlemmermeer en loopt door het gehucht Lijnden om hierna aan te sluiten op de rijksweg A9.

Routebeschrijving

De S106 begint op de kruising met de centrumring S100 onder de naam Overtoom en loopt vervolgens in zuidwestelijke richting langs het Vondelpark. De Overtoom loopt in een vrij rechte lijn naar de Overtoomse sluis over de Kostverlorenvaart met over de gehele lengte de sporen van tramlijn 1 in het midden van de weg. Na de Overtoomse sluis volgt het Surinameplein een groot VRI geregeld verkeersplein waar de Overtoom, Haarlemmermeerstraat, Hoofdstaat en Cornelis Lelylaan samenkomen. De Haarlemmermeerstraat maakt tevens deel uit van de S107 die hier begint.

Na het Surinameplein gaat de S106 verder over de Cornelis Lelylaan met gescheiden rijbanen langs het Rembrandtpark waarna de aansluiting Osdorp met de A10 volgt. Over de A10 ligt een zwevend verkeersplein en hierna gaat de S106 met gescheiden rijbanen verder en heeft diverse ongelijkvloerse aansluitingen. De sporen van tramlijn 1 en 17 lopen door de brede middenberm. De weg heeft de uitstraling van een autoweg, maar heeft niet die status. Op enkele delen bedraagt de maximumsnelheid 70 km/u en geldt er een geslotenverklaring voor langzaam verkeer. Bij de kruising met de Meer en Vaart buigt de S106 af over deze weg in noordelijke richting met zicht op de Sloterplas. De weg Meer en Vaart heeft eveneens gescheiden rijbanen met tramsporen in de middenberm. De route loopt door de wijk Osdorp en sluit na ongeveer twee kilometer aan op de Ookmeerweg/President Allendelaan.

De Ookmeerweg is het volgende deel van de S106 die in west-zuidwestelijke richting als randweg met gescheiden rijbanen langs de wijk Osdorp loopt. Ter hoogte van het park Westgaarde wordt de richting meer zuidelijk en na een kleine kilometer volgt de Lijndenbrug over de ringvaart Haarlemmermeer.

De Amsterdamse Baan neemt het hier over door het gehucht Lijnden wat onder de gemeente Haarlemmermeer valt. Ten zuiden van de brug volgt een rotonde op het Airport Businesspark Lijnden. De Amsterdamse Baan buigt hier eerst af in oostelijke richting en enkele honderden meters verderop weer in zuidelijke richting. Tenslotte volgen de aansluiting Badhoevedorp met de A9 en de N232 waar de S106 eindigt.

Kenmerken en Geschiedenis per Straat

Overtoom

De Overtoom is een van de bekendere straten in Amsterdam en ook een zeer oude weg. De naam werd in 1901 aan de straat toegekend en is afkomstig van de Overtoomse Vaart die hier vanaf de 14de eeuw lag en in 1901 werd gedempt. De naam Overtoom is afkomstig van een plaats waar schepen over land van het ene water in ander lager of hoger gelegen water wordt getrokken om zo peilverschillen te overbruggen. Een overtoom kan worden gezien als de voorganger van de schutsluis. De Overtoom is 1,8 kilometer lang met 2x1 rijstroken, de middenafscheiding wordt gevormd door de trambanen waarover ook de lijnbussen mogen rijden. Langs de gehele weg is langsparkeren mogelijk in parkeervakken. De straat is aan weerszijden voorzien van gescheiden fietspaden. De straatverlichting is de voor Amsterdam kenmerkende lijnverlichting die is opgehangen tussen de gebouwen aan weerszijden van de weg.

Cornelis Lelylaan

De Cornelis Lelylaan is een circa 3 kilometer lange laan die van west naar oost loopt en de Indische buurt en Slotervaart direct met de A10 verbindt. In de jaren 50 werd begonnen met het bebouwen van de Sloterbinnen- en Middelveldsepolders waar onder andere de wijken Slotervaart en Osdorp uit zijn voortgekomen. De Cornelis Lelylaan is één van de eerste wegen die is aangelegd om het gebied te ontsluiten en rond 1955 opengesteld. Van de A10, de Einsteinweg, was toen nog geen spoor te bekennen, al zou deze snelweg niet lang meer op zich laten wachten. De laan is vernoemd naar de waterbouwkundige Cornelis Lely die ondermeer de de Zuiderzeewerken heet ontworpen. De laan heeft 2x2 rijstroken met trambanen in een verder groene middenberm en ligt grotendeels verhoogd. De aansluitingen met andere wegen zijn allen ongelijkvloers. Er liggen geen fietspaden direct langs de weg maar er zijn wel op enige afstand paden die min of meer parallel meelopen. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de Cornelis Lelylaan de weg Meer en Vaart ongelijkvloers zou kruisen en een doorloop zou hebben

Meer en Vaart

De S106 vervolgd haar route over deze in 1958 opengestelde weg die circa 1,5 kilometer lang is. Het stompje ten zuiden van de Cornelis Lelylaan behoort niet tot de S106. De naam is afkomstig van een oude boerenhofstede die in de polder stond en moest wijken voor de nieuwbouw. Het noordelijkste stukje van de weg is in 2008 aangelegd als vervanging van de iets westelijker gelegen Geer Ban. De Geer Ban was een geplande noord-zuid autoweg die net als de Cornelis Lelylaan verhoogd moest komen te liggen met ongelijkvloerse aansluitingen. Van deze weg waren maar een paar kleine segmenten aangelegd. De rest van het tracé is inmiddels bebouwd. Het deel van de Meer en Vaart tussen de Osdorper Ban en de Ookmeerweg vervangt het noordelijke stukje Geer Ban dat moest wijken voor nieuwbouw. De Geer Ban is nu niet veel meer dan ene doodlopende woonstraat. De Meer en Vaart heeft eveneens gescheiden rijbanen met tramsporen in de middenberm. Verder zijn er vrijliggende fietspaden.

Ookmeerweg

Het eerste deel van de Ookmeerweg is in dezelfde periode aangelegd als de twee eerder beschreven wegen en vormt min of meer een ringweg om de wijk Osdorp. De naam is afkomstig van het Ookmeer, een klein meertje en later een polder ten noorden van Osdorp. De Osdorper Ban was in eerste instantie het eindpunt van deze weg maar in de jaren '80 is de Ookmeerweg doorgetrokken tot aan de Haarlemmermeer en droeg de eerste jaren dan ook de naam Verlengde Ookmeerweg. Het oude deel heeft gescheiden rijbanen, het in de jaren '80 aangelegde deel is enkelbaans. De gehele weg is voorzien van vrijliggende fietspaden. De Ookmeerweg is circa 3 kilometer lang.

Amsterdamse Baan

Een redelijk nieuw deel van de S106 dat eind jaren '90 is aangelegd. De weg is gezamenlijk door de provincie Noord-Holland, gemeente Haarlemmermeer en het stadsdeel Osdorp aangelegd. De weg draagt ook wel het administratieve nummer T106 dat niet geheel toevalligerwijs overeen komt met het stadsroutenummer 106. De Amsterdamse Baan is bijna 2 kilometer lang.

De route van de S106 is in het kader van de omlegging Badhoevedorp van de A9 iets aangepast. Bij de rotonde met de Londenstraat lag in het verlengde van de Amsterdamse Baan een vrijgehouden groenstrook. Nadat de A9 werd opengesteld in 2016-2017 is de aansluiting Badhoevedorp verplaatst. De directe aansluiting van de S106 op de nieuwe aansluiting Badhoevedorp volgde op 8 december 2017.[1]

Externe Links

Referenties

Stadsroutes van Amsterdam

S100.svg S101.svg S102.svg S103.svg S104.svg S105.svg S106.svg S107.svg S108.svg S109.svg

S110.svg S111.svg S112.svg S113.svg S114.svg S115.svg S116.svg S117.svg S118.svg

voormalige stadsroutes:

S207.svg S211.svg