S7 (Georgië)

GE S7.svg
Georgia S7 map.png
ს7
Begin Tbilisi
Einde Sadakhlo
Lengte 60 km

De S7 (Georgisch: ს7) is een hoofdweg in Georgië, gelegen in het zuiden van het land. De weg vormt een noord-zuidroute tussen Tbilisi en Sadaxno aan de grens met Armenië en het is de primaire transitroute tussen beide landen. De weg is 60 kilometer lang.

Routebeschrijving

De S7 begint in het zuiden van de hoofdstad Tbilisi, en loopt in eerste instantie parallel aan de S4. De S7 is hier met 2x2 rijstroken uitgevoerd, maar is geen snelweg. Buiten Tbilisi telt de weg 1x2 rijstroken en is van goede kwaliteit. De weg voert door vrij vlak gebied, wat de reden is dat het de belangrijkste transitroute naar Armenië is. De hogere bergen liggen meer naar het westen. Bij Marneuli slaat de S6 af naar het westen van Armenië als alternatieve route. Bij Sadakhlo volgt de grens met Armenië, waarna de Armeense M6 verder gaat naar Vanadzor.

Geschiedenis

Al ten tijde van de Sovjetunie was de S7 van vrij groot doorgaand belang als noord-zuidas door de zuidelijke Kaukasus. De belangrijkste reden was dat de weg over vrij vlak terrein loopt, in elk geval aan de Georgische zijde. Aan de Armeense zijde is dat anders. In 1991 kwam de weg in Georgië en Armenië te liggen, waarna het Georgische deel is hernummerd naar S7. Het Armeense deel heeft het nummer M6 gekregen. Sindsdien is het de belangrijkste transitroute tussen beide landen. De grensfaciliteiten zijn hier ook het meest uitgebreid.

Referenties


  Autosnelwegen en hoofdwegen in Georgië