SH 2 (Albanië)

Uit Wegenwiki
Versie door Chris (overleg | bijdragen) op 13 okt 2018 om 21:06
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SH2 AL.svg
SH2 AL map.png
SH 2
Begin Tiranë
Einde Durrës
Lengte 36 km
Route

Centrum.svg Tiranë SH1 AL.svg

Rotonde.svg Ring Tiranë

Afslagsymbool.svg Casa Italia Shopping Mall

Afslagsymbool.svg Tiranë Airport

Afslagsymbool.svg City Park Shopping Mall

Afslagsymbool.svg Vorë

Afslagsymbool.svg Kuratën

Afslagsymbool.svg Sukth

Afslagsymbool.svg Durrës-Nord

Afslagsymbool.svg Durrës-Center

Afslagsymbool.svg Durrës-Port

De SH 2 is een Rruga shtetërore (nationale weg) en expressweg in Albanië. De weg vormt een verbinding tussen de hoofdstad Tiranë en de havenstad Durrës en wordt ook wel de "winkelstraat van Albanië" genoemd vanwege de talloze bedrijven en winkels die over de gehele lengte langs de SH 2 zitten. De weg is 36 kilometer lang, grotendeels een expressweg.

Routebeschrijving

De SH 2 begint als hoofdstad in de hoofdstad Tiranë, en telt in eerste instantie allerlei kruispunten en rotondes. Er zijn wel gescheiden rijbanen. Vervolgens kruist men de ring van Tiranë, waarna het ongelijkvloerse expresswegdeel van de SH 2 begint. Vrijwel direct sluit de SH 1 aan. De SH 2 telt in eerste instantie 2x3 rijstroken, verder richting Durrës 2x2 rijstroken. De weg is modern en er is een middenafscheiding. Lokaal verkeer wordt via parallelwegen afgewikkeld. Alle aansluitingen zijn verder ongelijkvloers, alhoewel het middendeel tussen Tiranë en Durrës wel veel right-in, right-out-aansluitingen heeft naar bedrijven, winkels en tankstations. Er zijn talloze grote shopping malls langs de SH 2, met grote parkeergarages en overdekte winkelcentra. De weg voert door vrij vlak gebied, behalve het middendeel rond Vorë, waar lage heuvels zijn. De SH 2 komt dan door Durrës, waar het enige klaverblad van Albanië is gelegen. De SH2 eindigt in het havengebied van Durrës.

Geschiedenis

De SH 2 was oorspronkelijk de enige hoogwaardige weg in Albanië, en is al voor 2000 gebouwd als een 2x2 weg. Oorspronkelijk hadden alle bedrijven directe aansluitingen op de weg wat tot gevaarlijke situaties leidde. Rond 2007-2009 is het deel door de buitenwijken van Tiranë sterk gemoderniseerd en verbreed naar 2x3 rijstroken. Tevens zijn parallelwegen voor lokale erfaansluitingen en langzaam verkeer aangelegd, waardoor de SH 2 ter plekke de-facto een autosnelweg is. Tevens zijn er talloze voetgangersbruggen aangelegd. Ondanks de hoge stedelijkheidsgraad langs de SH 2 is de weg niet verzadigd met aansluitingen, de meeste aansluitingen liggen enkele kilometers van elkaar, behalve in Tiranë en Durrës zelf.

Toekomst

Er zijn ook plannen om het middendeel verder te moderniseren met parallelwegen voor lokale erfaansluitingen en toegangen naar bedrijven, winkels en tankstations.

Referenties


Wegen in Albanië

A1 IT.svgA2 Albania.svgA3 IT.svg

SH1 AL.svgSH2 AL.svgSH3 AL.svgSH4 AL.svgSH5 AL.svgSH6 AL.svgSH7 AL.svgSH8 AL.svgSH9 AL.svg