SON, SOX

Uit Wegenwiki
Versie door Walfo79 (overleg | bijdragen) op 12 mei 2019 om 09:35
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Voor openbare verlichting werd lange tijd vrijwel altijd gebruikgemaakt van gasontladingslampen en fluoriscentielampen. In opkomst is de ledverlichting.

Er zijn lagedruknatriumlampen (SOX), die de kenmerkende geel/oranje kleur hebben en hogedruknatriumlampen (SON), die een wat minder oranje en wat intensere lichtbundel verspreiden. Fluoriscentielampen worden gebruikt daar waar wit licht noodzakelijk is (sociale veiligheid in stedelijk gebied). Ledverlichting wordt nu nog experimenteel toegepast alleen met kleine lampvermogens. De bestaande NPR 13201 is niet goed toegerust op het toepassen van ledverlichting. Deze praktijkrichtlijn wordt o.a. om deze reden herzien.

De eerste weg ter wereld die werd verlicht met natriumlampen, was de weg tussen Beek en Geleen in Limburg. Deze weg werd vanaf 1 juni 1932 verlicht door Philips Philora-lampen, uitgevonden in 1931[1].

Referenties

  1. Museum Boerhaave honderd jaar uitvindingen made by Philips Research, commerciële bijlage bij het NRC Handelsblad van 19 december 2013