Flag of Saba.svg
Saba
Saba.png
Hoofdstad The Bottom
Oppervlakte 13 km²
Inwonertal 2.000
Lengte wegennet ? km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg Autosnelweg
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode NL

Saba is een speciale gemeente van Nederland, en is een eiland in het Caribisch gebied. Het eiland telt 2.000 inwoners op 13 km² en is de kleinste gemeente van Nederland.

Inleiding

Saba is een klein vulkanisch eiland en ligt circa 25 kilometer ten noordwesten van Sint Eustatius en 45 kilometer ten zuiden van Sint Maarten. Het dichtstbijzijnde grotere eiland is Puerto Rico, 275 kilometer naar het westen. De hoofdstad is The Bottom, andere plaatsjes zijn Windwardside, Hell's Gate en St. Johns. Mount Scenery is het hoogste punt van Saba en Nederland op 877 meter boven zeeniveau. Mount Scenery is een mogelijk actieve vulkaan. De hoger gelegen delen van Saba zijn dichtbebost. Bebouwing is slechts beperkt mogelijk vanwege de steile hellingen. Saba heeft een rotskust, er zijn geen zandstranden.

Wegennet

Saba heeft één doorgaande weg, die toepasselijk "The Road" heet. De weg is aangelegd door Josephus Lambert Hassell, ondanks adviezen van Nederlandse en Zwitserse ingenieurs dat een weg aanleggen op Saba niet mogelijk was. De aanleg van de weg begon in 1938 en het eerste deel van Fort Bay tot The Bottom opende in 1943. Pas in 1947 kwam echter het eerste motorvoertuig op Saba. In 1951 opende de weg tussen Windwardside en St. Johns en in 1958 het laatste deel. De weg is erg smal, er is geen rijstrookmarkering en de weg kent veel haarspeldbochten. De weg is deels in beton uitgevoerd, met name het stuk van The Bottom naar Fort Bay. Het hoogste punt van de weg ligt op circa 500 meter, dit is de hoogstgelegen weg van Nederland. In Fort Bay is het enige tankstation van Saba. Er is geen openbaar vervoer op Saba, fietsen of scooters zijn ook niet te huur. Wel is er autohuur. Op Saba zijn redelijk wat auto's ondanks dat men maar een paar kilometer kan rijden.

Wegnummering

Er is geen wegnummering op Saba.

Bewegwijzering

Er is geen bewegwijzering op Saba.

Referenties


Koninkrijk der Nederlanden

Landen: NederlandArubaCuraçaoSint Maarten

Openbare lichamen: BonaireSabaSint Eustatius