Simplonpass

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Switzerland.svg
Simplonpass

Passo del Sempione

Simplonpass.jpg
Hoogte 2.005 m
Weg Hauptstrasse 9.svg
Hellingspercentage 9%
Verboden voor aanhangers? nee
Wintersluiting geen
Opengesteld 1805
Kaart kaart

De Simplonpass (Italiaans: Passo del Sempione) is een bergpas in Zwitserland, gelegen in het kanton Wallis. De bergpas is 2.005 meter hoog en geldt als één van de best uitgebouwde bergpassen. Over de pas loopt de Hauptstrasse 9.

Kenmerken

De Simplonpass begint in Brig op circa 670 meter boven zeeniveau. Het eerste deel van de Simplonpass is een autoweg met een maximumsnelheid van 100 km/h. Er zijn deels 2+1 rijstroken. Afgezien van een enkele haarspeldbocht is de stijging tot circa 1.500 meter zeer eenvoudig. Na de Ganterbrücke, een betonnen tuibrug, volgt een wat bochtiger deel, gevolgd door een serie galerijen, zodat men vanaf dit deel van de Simplonpass weinig van de omgeving ziet. Vlak na het uitrijden van de laatste galerij volgt de pashoogte. De Simplonpass geeft een behoorlijk goed uitzicht op de omgeving, naar het noorden is het Berner Oberland zichtbaar, met onder andere de 4.192 meter hoge Aletschhorn. Naar het zuiden ligt de 3.993 meter hoge Fletschhorn. Vervolgens daalt men geleidelijk wat af naar het dorpje Simplon. Daarna is de afdaling steiler en is de weg smaller, alhoewel er amper haarspeldbochten zijn. De weg verloopt door de Gondoschlucht, een kloof. Op circa 800 meter hoogte bevindt zich de grens met Italië. Via Iselle loopt de SS33 dan verder naar Domodossola, waarna de superstrada naar de A26 begint.

Geschiedenis

De Simplonpass was al tijden een belangrijke verbinding door de Alpen, mede omdat hij iets lager is dan veel andere bergpassen in het gebied. Midden 17e eeuw was de Simplonpas al redelijk begaanbaar. Tussen 1801 en 1805 werd de bergpas door Napoleon verhard.

Voordat de Tunnel du Mont-Blanc werd aangelegd was de Simplonpass onderdeel van de snelste route van Parijs naar Milaan, via Zwitserland. Deze route was korter dan de omweg via de Col du Grand Saint-Bernard en tot 1965 was er geen directe Alpenkruising tussen Frankrijk en Italië in de regio Aosta, behalve een zuidelijke omweg via de Col du Petit-Saint-Bernard. De Bernard-passen waren in de winter echter niet open, waardoor dit geen betrouwbare verbinding was, in tegenstelling tot de route over de Simplonpass. De Simplonpass stond vanaf de Franse N5 al aangegeven in het grensgebied met Zwitserland, op circa 250 kilometer afstand.

In de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw werd de Simplonpass met name aan de kant van Brig goed uitgebouwd als een autoweg, zodat verkeer gemakkelijk naar de bergpas kon rijden. Vanaf begin jaren '90 was de pasroute ook de hele winter door te berijden. De autotrein van Brig naar Iselle werd in 1993 gestaakt, maar is later in 2004 weer hervat als alternatief voor de Simplonpass. De bergpas is populair bij het vrachtverkeer, omdat men zodoende de enorme tolkosten van de Mont Blanctunnel kan vermijden, evenals de controles zoals die voor de Gotthardtunnel, omdat de Simplonpass niet door een tunnel loopt. In 2007 reden dagelijks circa 220 vrachtwagens over de Simplonpass. Het grootste knelpunt is de grensovergang bij Gondo, die niet berekend is op veel vrachtverkeer.

In 1906 is onder de Simplonpass een spoortunnel geopend. In 1922 werd de tunnel uitgebreid met een tweede buis. Tot 1982 was de Simplontunnel de langste tunnel ter wereld. Nog steeds rijdt er overdag elke anderhalf uur een autotrein van de Zwitserse spoorwegmaatschappij BLS van Brig naar Iselle di Trasquera door de Simplontunnel.[1] De reis duurt zo'n 20 minuten.

Referenties

Flag of Switzerland.svg Bergpassen in Zwitserland Flag of Switzerland.svg

ÄcherlipassAlbulapassBerninapassBrünigpassCol de la CroixFlüelapassCol de la ForclazFurkapassGlaubenbergpassGlaubenbielenpassGotthardpassGrimselpassCol du Grand Saint-BernardGurnigelpassIbergereggJaunpassJulierpassKlausenpassLenzerheidepassForcola di LivignoLukmanierpassMalojapassPasso del Monte CeneriPas de MorginsCol des MossesNufenenpassOberalppassOfenpassCol du PillonPragelpassSaanenmöserSan BernardinopassCol du SanetschSatteleggSchallenbergpassSchwarzenbühlpassSimplonpassSplügenpassSustenpassUmbrailpassWolfgangpass