South Carolina

Uit Wegenwiki
Versie door Chris (overleg | bijdragen) op 5 jan 2019 om 20:47
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of South Carolina.png
South Carolina.png
Hoofdstad Columbia
Grootste stad Charleston
Oppervlakte 82.932 km²
Inwonertal 5.084.000
Lengte snelwegennet 1.490 km
Eerste snelweg 1957[1]
Afkorting SC

South Carolina is een staat in de Verenigde Staten. De staat ligt aan de Atlantische oceaan en telt 5.084.000 inwoners (2018). De hoofdstad is Columbia, de grootste stad is Charleston. De staat heeft een oppervlakte van 82.931 vierkante kilometer en is twee maal zo groot als Nederland.

Inleiding

Geografie

South Carolina is gelegen in het zuidoosten van de Verenigde Staten, aan de Atlantische Oceaan. De staat grenst aan North Carolina en Georgia en meet maximaal 350 kilometer van noord naar zuid en 450 kilometer van west naar oost. De staat heeft ruwweg de vorm van een driehoek. South Carolina is overwegend vrij vlak, behalve het uiterste noordwesten dat wat heuvelachtiger is. Grote delen van de staat zijn dichtbebost en met name in het midden en zuidoosten zijn moerassen. De belangrijkste rivieren zijn de Savannah River, die de grens met Georgia vormt, de Santee River, die gevormd wordt door de Congaree en Wateree Rivers en de Great Pee Dee River in het oosten. De kustlijn bestaat uit baaien en estuaria met wetlands en moerassen. Sommige kustgebieden hebben ook stranden, met name The Grand Strand in het oosten van de staat.

De staat heeft een warm en vochtig subtropisch klimaat, met milde winters en hete zomers. De gemiddelde maximumtemperatuur in Columbia bedraagt 13°C in de winter en 34°C in de zomer. De staat is gevoelig voor de impact van orkanen.

Economie

South Carolina is economisch een groeistaat, met name vanwege de aanwezigheid van de haven van Charleston, het is de op één na grootste haven van het zuidoosten van de Verenigde Staten, na de haven van Savannah. Dit is ook de voornaamste concurrent. Er zijn echter geen grote bedrijven in de Verenigde Staten die hun hoofdkantoor in South Carolina hebben. Het toerisme speelt een belangrijke rol in South Carolina, massatoerisme vindt men voornamelijk aan de kust, met name rond Myrtle Beach en Hilton Head Island. Landinwaarts trekken de natuurgebieden ook toeristen, met name het Congaree National Park.

Demografie

stad inwonertal
Charleston 135.000
Columbia 133.000
North Charleston 111.000
Mount Pleasant 87.000

South Carolina heeft een significante bevolkingsgroei. In 1890 overschreed de staat de grens van 1 miljoen inwoners, en de grens van 2 miljoen werd in 1950 overschreden. Tussen 1970 en 2015 verdubbelde het inwonertal bijna. De grootste groeikern is Charleston en South Carolina is ook geliefd onder gepensioneerden uit het noordoosten vanwege het aantrekkelijke klimaat en de lage huizenprijzen.

De staat heeft diverse grotere stedelijke gebieden, alhoewel de centrumsteden betrekkelijk klein zijn in verhouding tot de agglomeratie. Aan de kust is de havenstad Charleston gelegen. In het midden ligt de hoofdstad Columbia en in het noordwesten ligt de stad Greenville. De nabijgelegen steden Anderson en Spartanburg zijn ook grotere plaatsen en zorgen ervoor dat het noordwesten van de staat relatief dichtbevolkt is. Enkele suburbs van Charlotte liggen ook in South Carolina. Ook liggen enkele voorsteden van Augusta in South Carolina. De grensstad Savannah heeft echter geen suburbs in South Carolina. Daarnaast heeft de staat enkele kleinere steden, zoals Myrtle Beach, Florence, Sumter en Aiken.

Geschiedenis

De eerste Europeanen in wat nu South Carolina is waren Spanjaarden begin 16e eeuw. In 1526 werd door de Spanjaard Lucas Vázquez de Ayllón de eerste Europese nederzetting gesticht in wat nu de Verenigde Staten is. Dit heette San Miguel de Guadalupe en lag nabij waar nu het stadje Georgetown ligt. Begin 17e eeuw werd het gebied door Engeland geclaimd, als de regio Carolina, vernoemd naar King Charles. In 1729 splitste Carolina op in een noordelijk en zuidelijk deel. In 1788 werd South Carolina de 8e staat van de Verenigde Staten. Een belangrijke stad uit de koloniale tijd was Charleston. Dit zou later ontwikkelen tot het belangrijkste stedelijke gebied van de staat. Tevens was de stad het beginpunt van de Amerikaanse Burgeroorlog, toen de eerste schoten op Fort Sumter in de Charleston Harbor werden gelost in 1861. De infrastructuur van de staat werd tijdens de burgeroorlog grotendeels verwoest. Columbia brandde vrijwel volledig af. Na de burgeroorlog was de staat gedomineerd door rassenscheidingen. Veel African Americans migreerden begin 20e eeuw naar het industriële noorden van de Verenigde Staten, pas sinds 1930 waren blanken in de meerderheid in South Carolina. In de 21e eeuw trekt de staat veel bedrijven uit andere regio's vanwege het aantrekkelijke belastingklimaat.

Wegennet

Het Interstate Highway-netwerk van South Carolina.

South Carolina heeft een redelijk uitgebreid wegennet, zeker voor het onderliggend wegennet met veel US Highways en State Routes. Een aantal van deze routes zijn met 2x2 rijstroken uitgevoerd en garanderen snelle verbindingen via het onderliggend wegennet. Er zijn echter geen grote stedelijke snelwegennetten in South Carolina.

Wegbeheer

De wegbeheerder van de staat is het South Carolina Department of Transportation, afgekort SCDOT.[2] SCDOT beheert een immens netwerk van wegen, in totaal circa 66.000 kilometer weg en 8.400 bruggen. Het SCDOT beheert het op drie na grootste wegennet van alle staten. SCDOT heeft zijn oorsprong in de Highway Commission die in 1917 werd opgericht. Daarna stond het departement lange tijd bekend als het Highway Department, tot het in 1977 werd hernoemd naar het Department of Highways and Public Transportation. In 1993 werd de huidige naam geïntroduceerd.

De staat South Carolina geldt als één van de best presterende staten op het gebied van wegbeheer. Qua kosten-efficiëntie staat de staat sinds 2003 consistent in de top 10 van het Annual Highway Report van de Reason Foundation.[3]

Interstate Highways

Diverse Interstate Highways doorkruisen South Carolina. De Interstate 20 vormt een oost-westroute vanaf Augusta via Columbia en eindigt in Florence. De Interstate 26 is de hoofdroute van de staat, en verbindt Charleston met Columbia en Spartanburg, evenals indirect met Greenville, waarmee I-26 alle grotere steden in South Carolina verbindt. De Interstate 77 begint in Columbia en voert noordwaarts naar Charlotte. De Interstate 85 doorkruist het noordwesten van de staat ten doet er alle grotere steden aan, namelijk Anderson, Greenville en Spartanburg. Dit is een belangrijke truckcorridor. De Interstate 95 doorkruist de saaie en dichtbeboste kustvlakte en doet er geen grotere steden aan, de snelweg passeert langs Florence, maar voert op grotere afstand van Charleston en Columbia langs.

Daarnaast zijn er enkele auxiliary routes. De Interstate 126 is een spur in het centrum van Columbia en de Interstate 185 is een zuidelijke bypass van Greenville, die deels een tolweg is. De Interstate 385 verbindt de stad Greenville met I-26 richting Columbia. De Interstate 520 is onderdeel van de ringweg van Augusta. De Interstate 526 vormt een incomplete bypass van Charleston en de Interstate 585 is een spur in Spartanburg.

US Highways

De Arthur Ravenel Jr. Bridge (US 17) in Charleston.

Een groot aantal US Highways voert door South Carolina. Enkele daarvan zijn 2x2 divided highways. De US 501 is de belangrijkste toegangsweg naar de kuststad Myrtle Beach en is een 2x2 divided highway vanaf Dillon tot Myrtle Beach. Ook de US 76 is onderdeel van de verbinding van Florence naar Myrtle Beach en is ook een 2x2 divided highway.

Een centrum van diverse 2x2 divided highways is het stadje Sumter, dat op enige afstand van I-20 en I-95 ligt, en daarom ontsloten wordt door diverse US Highways met 2x2 rijstroken, zoals de US 15, US 76 en US 521. De US 52 vormt een noord-zuidroute met 2x2 rijstroken tussen Charleston en Florence.

Langs de kust loopt de US 17, dit is grotendeels een 2x2 divided highway en verloopt over de beroemde Arthur Ravenel Jr. Bridge in Charleston. In het binnenland van South Carolina zijn wat minder 2x2 divided highways, zoals de US 301 vanaf Georgia tot Orangeburg, een deel van de US 25 tussen Greenwood en Greenville, en verder tot in North Carolina, en een netwerk van 2x2 invalswegen rond Greenville, Anderson en Spartanburg.

Interstates en US Highways in South Carolina

I-20.svgI-26.svgI-77.svgI-85.svgI-95.svgI-126 (SC).svgI-185.svgI-385 (SC).svgI-520.svgI-526 (SC).svgI-585 (SC).svg

US 1.svgUS 15.svgUS 17.svgUS 21.svgUS 25.svgUS 29.svgUS 52.svgUS 76.svgUS 78.svgUS 123.svgUS 176.svgUS 178.svgUS 221.svgUS 276.svgUS 278.svgUS 301.svgUS 321.svgUS 378.svgUS 401.svgUS 501.svgUS 521.svgUS 601.svgUS 701.svg

Columbia


State Highways

South Carolina heeft een dicht netwerk van state highways. Dit wordt onderverdeeld in primary roads en secondary roads. De primary roads zijn genummerd van 1 t/m 999. De secondary roads zijn sinds circa 1950 administratief genummerd. De nummering is gecodeerd, met de code S van secondary roads, het nummer van de county en vervolgens het nummer van de weg zelf. Een nummer ziet er dan uit als S-XX-XX. Incidenteel worden deze wegnummers ook aangegeven.

Een klein aantal state highways zijn als freeway uitgebouwd;

  • SC 22: Conway - North Myrtle Beach
  • SC 31: Myrtle Beach Bypass (Carolina Bays Parkway)
  • SC 277: Northeastern Freeway in Columbia

Tolwegen

In South Carolina zijn twee tolwegen, de Cross Island Parkway (US 278) op Hilton Head Island en de Southern Connector (I-185) bij Greenville. Het elektronische tolsysteem van de staat is de Palmetto Pass.

Geschiedenis

I-85 in Greenville.

De snelwegen zijn vrijwel allemaal onder het Interstate Highway-programma vanaf 1956 aangelegd. De Interstate 585 in Spartanburg opende in 1957, waarschijnlijk de eerste snelweg van South Carolina. Begin jaren 60 werd prioriteit gegeven aan de I-26 en I-85. De I-85 was in 1964 voltooid, de I-26 enkele jaren later, waarmee de grootste steden met elkaar verbonden waren. Eind jaren 60 werd de I-20 waarschijnlijk ook voltooid, evenals de I-385. De bouw van de I-95 liet wat langer op zich wachten, mede omdat deze snelweg voor de staat zelf van weinig belang is. Pas in 1980 was deze doorgaand te berijden. In de jaren 70 is de I-77 aangelegd, die oorspronkelijk niet door South Carolina zou lopen, maar in 1969 aan het netwerk is toegevoegd. Pas sinds 1995 is ook deze snelweg voltooid toen de bypass van Columbia voltooid werd. Recentere snelwegen zijn de I-526 rond Charleston die begin tot midden jaren 90 is opengesteld, en de I-185 die in 2001 is geopend rond Greenville. In 2009 opende een belangrijk stuk van de I-520 rond North Augusta op de grens met Georgia voor het verkeer.

Referenties

Flag of the United States.svg Verenigde Staten

AlabamaAlaskaArizonaArkansasCaliforniaColoradoConnecticutDelawareFloridaGeorgiaHawaiiIdahoIllinoisIndianaIowaKansasKentuckyLouisianaMaineMarylandMassachusettsMichiganMinnesotaMississippiMissouriMontanaNebraskaNevadaNew HampshireNew JerseyNew MexicoNew YorkNorth CarolinaNorth DakotaOhioOklahomaOregonPennsylvaniaRhode IslandSouth CarolinaSouth DakotaTennesseeTexasUtahVermontVirginiaWashingtonWest VirginiaWisconsinWyoming