Hoofdmenu openen

Wijzigingen

675 bytes toegevoegd ,  16 jan 2016 17:41
geen bewerkingssamenvatting
[[Afbeelding:Moskva.jpg|thumb|right|500px|De skyline van MoskvaMoskou.]]
''Zie ook het [[Moskva oblast]]''
'''Moskva''' (Cyrillisch: Москва, Nederlands [[exoniem]]: ''Moskou'') is de hoofdstad van [[Rusland]]. De stad ligt in het westen van het land, en . De stad telt 1112.504108.000 inwoners (20102014), en is daarmee de grootste stad van Europa binnen de gemeentegrenzen. De stad heeft de status van een federale stad, en staat daarmee min of meer gelijk met een oblast, alhoewel rond de stad ook nog het oblast Moskva ligt, dat nog eens 7,1 miljoen inwoners telt.
==Inleiding==
Moskva Moskou ligt in het westen van Rusland, in het centrale federale district, in de grote oostOost-Europese laagvlakte, gelegen aan de rivier de Moskva. De omgeving van Moskva Moskou bestaat uit een mix van bossen en weilanden. Het stedelijk gebied is vrij compact, en . Het meet 60 kilometer van noord naar zuid en 50 kilometer van oost naar west. Een groot deel van de huisvesting in de stad bestaat uit planmatige flatwijken, die soms zeer massaal zijn. De huizenprijzen zijn in de stad zeer hoog, waarbij veel inwoners hun appartement bezitten nadat ze deze gekregen hadden ten tijde van de Sovjetunie. Binnen de stad liggen grote uitgestrekte stadsparken, met name buiten het centrum. Rondom Moskva Moskou liggen voorsteden. Sommigen hiervan zijn exclaves van de stad Moskva Moskou die in het oblast Moskva liggen, anderen zijn aparte gemeentes. De twee grote luchthavens van de stad, Domodedovo en Sheremetyevo liggen respectievelijk ten zuiden en ten noorden van de stad. Daarnaast zijn er nog een aantal kleinere luchthavens.
==Wegennet==
[[Afbeelding:Moskva.svg|thumb|right|300px|Het wegennet van MoskvaMoskou.]]Moskva Moskou heeft een radiaal wegennet met een aantal ringwegen. Van oudsher is het al het middelpunt van het Russische rijk, wat goed terug te zien is in de structuur van het wegennet, met belangrijke routes naar alle grote steden in Rusland en buurlanden. Tien M-wegen beginnen in MoskvaMoskou. Alle M-wegen van Rusland beginnen tegenwoordig in MoskvaMoskou, de andere M-nummers zijn omgenummerd. Tevens zijn er zeven ringwegen. Deze variëren in uitbouwstandaard, van stadswegen tot brede snelwegen tot regionale plattelandsroutes. De belangrijkste ringweg is de [[MKAD]], van oudsher de begrenzing van de stad MoskvaMoskou. Deze ringweg telt 2x5 rijstroken en is 109 kilometer lang. De binnenste snelwegring wordt gevormd door de derde transportring, ook wel bekend als de [[TTK]], die 36 kilometer lang is. Daarnaast is er tussen de MKAD en de TTK een nieuwe snelwegring in aanleg, de [[CHTK]], die 74 kilometer lang moet worden. Rond het centrum ligt verder nog de Garden Ring, een gelijkvloerse stadsboulevard die 6 tot 18 rijstroken telt, en . Ten slotte de centrumring die alleen rond het centrum loopt. Verder buiten Moskva Moskou lopen nog twee ringwegen van regionaal belang, namelijk de [[A107 (Rusland)|A107]] en [[A108 (Rusland)|A108]]. De buitenste ringweg moet gevormd gaan worden door de [[CKAD]], een 552 kilometer lange ringweg, de langste ter wereld.
===Snelwegennet===
Het snelwegennet van de regio Moskva Moskou (stad + oblast) beslaat zo'n 615 kilometer. Het gaat dan om wegen met gescheiden rijbanen en uitsluitend ongelijkvloerse kruisingen, zonder voetgangersoversteken. Van dit aantal ligt zo'n 180 kilometer in de stad Moskva Moskou zelf (inclusief de [[MKAD]]), de rest in het oblast eromheen. Daarnaast is er een omvangrijk wegennet van meerstrooks wegen, met name de radiale wegen die nog niet zijn uitgebouwd tot autosnelweg.
===Radialen===
Moskva Moskou heeft de volgende radialen;
* [[M1 (Rusland)|M1]] Moskva - Smolensk - Minsk
* [[M10 (Rusland)|M10]] Moskva - Sankt-Petersburg
* [[M11 (Rusland)|M11]] Moskva - Sankt -Petersburg
* [[A105 (Rusland)|A105]] Moskva - Zelenograd
 
===Tolwegen===
 
Rond Moskou zijn enkele [[tolweg]]en aangelegd. In 2011 is een tolstation aangelegd op de M4 ten zuiden van Domodedovo en ook verder ten zuiden van de stad. De eerste nieuw aangelegde tolweg was de Odintsovo Bypass (M1) aan de westkant van de stad. Deze tolweg opende in 2013 voor het verkeer. In 2014 opende de [[M11 (Rusland)|M11]] ten noordwesten van Moskou voor het verkeer, dit betreft een tolweg naar Sankt-Petersburg.
 
====Elektronische tol====
 
Men kan op alle tolwegen ook de tol elektronisch betalen met de [[transponder]] T-Pass.<ref>[http://avtodor-tr.ru/paid_payment Способы оплаты проезда | avtodor-tr.ru]</ref>
===Geschiedenis===
[[Afbeelding:Lefortovotunnel.jpg|thumb|right|360px400px|De Lefortovotunnel in de TTK.]]Het wegennet van Moskva Moskou is radiaal ontwikkeld, en oude . Oude hoofdwegen verbonden Moskva Moskou met de andere grote steden van het Russische rijk, zoals Sankt-Petersburg, Riga, Minsk, Kyiv, Rostov, Volgograd, Nizhny Novgorod en Yaroslavl. Moskva Moskou was al vroeg het middelpunt van het Russische rijk, zodat de stad één van de meest uitgebreide radiale wegennetten van Europa ontwikkelde. Na de tweede wereldoorlog Tweede Wereldoorlog zijn brede boulevards aangelegd in MoskvaMoskou, zowel op de radiale routes, als destijds de twee ringwegen, de Boulevard Ring en de Garden Ring. Deze waren vooral gebouwd om indrukwekkend te zijn, niet vanwege hun verkeersfunctie, het [[autobezit]] was in Rusland tot de jaren 70 behoorlijk laag. Moskva Moskou was echter wel een relatief welvarende stad, en alhoewel . Alhoewel het autobezit laag was, zorgde de numerieke omvang van de stad wel voor veel verkeersdrukte vanaf de jaren 50. In de jaren 50 werd de buitenste ring van MoskvaMoskou, de [[MKAD]] aangelegd, die in 1961 opende als een vierstrooks boulevard met verkeerslichten of ongeregelde kruispunten. Ongelijkvloerse kruisingen waren er destijds alleen met de belangrijkste radiale wegen, en de weg stond al snel bekend als de dodenweg. Gedurende de jaren 60 en 70 werd het wegennet van Moskva Moskou opgewaardeerd, waarbij de wegen geleidelijk ongelijkvloers werden gemaakt. Dit gebeurde gefragmenteerd, ; er was geen grootschalig uitvoeringsprogramma om het wegennet gestructureerd te verbeteren.
Tussen 1995 en 1997 werd de MKAD van 4 naar 10 rijstroken verbreed en volledig ongelijkvloers gemaakt. In 2001 werd er een verbod op langzaam verkeer ingevoerd, en kreeg de weg de status van een [[autosnelwegautoweg]]. Tevens werd vanaf eind jaren 90 gebouwd aan de derde transportring, de [[TTK]]. Deze ringweg was in 2004 voltooid met de opening van de Lefortovotunnel. Anders dan de andere binnenringen van MoskvaMoskou, was de TTK wel een volwaardige snelweg, en . De weg heeft [[autoweg]]-status. De drukste stadsweg is nog steeds de Garden Ring, die 6 tot 18 rijstroken telt. Vanaf de jaren 90 zijn er wel ideeën geweest om van de ringweg een éénrichtingsweg te maken, en het aantal kruispunten te reduceren, maar verkeerskundigen . Verkeerskundigen waren geen voorstander van het idee om een 18-strooks éénrichtingsweg te hebben. Tussen 2002 en 2009 zijn de eerste ongelijkvloerse delen van de vierde ringweg opengesteld, de [[CHTK]] die tussen de TTK en MKAD moet gaan lopen. Vooralsnog zal het een tijd duren voordat deze ringweg volledig is. De planning voorziet voorzag een voltooiing in 2015, maar het is de vraag of dit haalbaar openingsschema is onrealistisch vanwege de vele tunnels.
===Congestie===
[[Afbeelding:Garden Ring.JPG|thumb|right|300px400px|De 18 rijstroken tellende Garden Ring ter hoogte van Zubovskaya Square.]]De congestie in Moskva Moskou is enorm, in 2013 was Moskva Moskou de meest filegevoelige stad ter wereld.<ref>[http://www.tomtom.com/en_gb/trafficindex/ TomTom Traffic Index | tomtom.com]</ref> Alhoewel het autogebruik procentueel relatief laag is vergeleken met [[Paris]] of Amerikaanse steden, is de bevolkingsdichtheid van de stad hoog, en het . Het aantal personenauto's en verkeersbewegingen per vierkante kilometer ligt dan ook erg hoog. Ook de wegenstructuur van Moskva Moskou speelt een rol. Er zijn slechts twee volwaardige ringsnelwegen, en veel radiale wegen binnen de [[MKAD]] zijn niet ongelijkvloers, maar . De wegen hebben verkeerslichten, wat de capaciteit van deze wegen, ondanks hun breedte, nogal beperkt. Een ander probleem is het stratenpatroon, dat onlogisch is met veel doodlopende straten, waardoor al het verkeer over een beperkt aantal wegen gebundeld wordt, met enorme filevorming tot gevolg. Moskva Moskou is ook een belangrijk industrieel centrum, ; op met name de MKAD rijdt daardoor zeer veel vrachtverkeer. Ook het ontbreken van een hoogwaardige ringweg verder van de stad speelt een rol, het doorgaande verkeer rijdt hierdoor vaak via de MKAD, omdat de buitenste ringwegen, de A107 en A108, slechts enkelbaans wegen zijn die door veel bebouwde kommen lopen, en . Deze vormen geen serieus alternatief zijn, vooral voor verkeer dat meer dan een kwart rond de stad moet. Vooral de M1-M7 en de M2/M4-M10 transitroutes kennen veel doorgaand verkeer, wat veelal via de MKAD afgewikkeld wordt.
==Referenties==
193.833

bewerkingen