Wijzigingen

Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Fujian

1.438 bytes toegevoegd, 17 januari
geen bewerkingssamenvatting
| Grootste stad = Fuzhou
| Oppervlakte = 121.400 km²
| Inwonertal = 3637.894740.000| Lengte snelwegennet = 35.085 228 km<ref>stand 01-01-20132018</ref><ref>[http://news.sina.com.cn/c/2018-01-01/doc-ifyqcsft8869292.shtml 2017年我省高速完成建设投资327亿元 | sina.com.cn]</ref>
| Eerste snelweg = ?
| Afkorting = 閩
}}
'''Fujian''' (Chinees: 福建 ''Fújiàn'') is een provincie van [[China]], gelegen in het zuidoosten van het land. De provincie heeft een oppervlakte van ruim 121.000 km² en is daarmee circa 3,5 keer zo groot als de landoppervlakte van Nederland. De provincie telt 37 ,7 miljoen inwoners en de hoofdstad en grootste stad is Fuzhou.
==Inleiding==
Fujian ligt in het zuidoosten van China aan de zuidZuid-Chinese Zee. De provincie grenst in het zuiden aan [[Guangdong]], in het westen aan [[Jiangxi]] en in het noorden aan [[Zhejiang]]. Aan de overzijde van de Taiwanstraat ligt [[Taiwan]]. Fujian is de bergachtigste provincie van China in de kuststreek, en is tevens de meest beboste provincie van het land. Fujian is daardoor relatief onaangetast, met uitgestrekte plattelandsgebieden, zeker vergeleken met de buurprovincies Guangdong en Zhejiang. Desondanks telt de provincie nog wel 37 miljoen inwoners, waarvan er 4,4 miljoen in de hoofdstad Fuzhou wonen, 1,9 miljoen in Xiamen en 1,4 miljoen in Quanzhou. Deze drie steden liggen allen aan de kust. Landinwaarts zijn minder grote steden gelegen. In 2010 behoorde Fujian tot de 10 welvarendste provincies van China. De naam Fujian is een portmanteau van de stad Fuzhou en de historische naam Jianzhou, het hedendaagse Nanping.
==Wegennet==
[[Afbeelding:Fujian expressway map.png|thumb|right|300px|Het snelwegennet van Fujian.]]
Fujian is gelegen aan de kust en diverse doorgaande snelwegen lopen door de provincie. Langs de kust loopt de [[Shenhai Expressway]] (G15), die de drie grootste steden Fuzhou, Xiamen en Quangzhou met Guangzhou en Shanghai verbindt. Daarnaast verloopt de [[Changshen Expressway]] (G25) landinwaarts vanaf Shenzhen richting Hangzhou. Er zijn drie snelwegen die vanaf de kust landinwaarts lopen. De zuidelijkste is de [[Fuyin Expressway]] (G76), daarna de [[Quannan Expressway]] (G78) en als laatste de [[Jingtai Expressway]] (G3). Rondom Fuzhou zijn twee kortere snelwegen, en de [[Ningshan Expressway]] (G1514) is in ontwikkeling. Het snelwegennet van Fujian is relatief gecompleteerd, alhoewel niet alle snelwegen voltooid zijn, met name de Quannan Expressway heeft nog een ontbrekend deel. De Chinese overheid is voornemens om een 150 á 180 kilometer lange tunnel naar [[Taiwan]] te bouwen, hier moet de Jingtai Expressway doorheen lopen. Internationaal worden deze plannen als onrealistisch gezien.
 
===Geschiedenis===
 
Bij de eerste golf van nieuwe snelwegen in de jaren '90 is voornamelijk gebouwd aan de landelijke expressways, met name de kustroute [[Shenhai Expressway]] (G15) was al vrij vroeg voltooid. Na 2005 nam het bouwtempo echter enorm toe en is met name in de kustregio een enorm netwerk van snelwegen in 10 jaar tijd uit de grond gestampt. Met name tussen 2010 en 2015 openden zeer veel snelwegen in Fujian, ook in het bergachtige binnenland. Kenmerkend voor de provincie zijn de vele grote bruggen in de dichtbevolkte kustregio. In 2014-2015 is circa 1.200 kilometer nieuwe snelweg opengesteld.
 
===Wegnummering===
De nummering van de provinciale expressways in Fujian is gelegen aan de kust en diverse doorgaande snelwegen lopen door afwijkend van de provincieandere provincies. Langs de kust loopt de [[Shenhai Expressway]] (G15), die de drie grootste steden Fuzhou, Xiamen De nummers zijn namelijk bijna allemaal viercijferig en Quangzhou met Guangzhou en Shanghai verbindt. Daarnaast verloopt gebaseerd op het wegnummer van de [[Changshen Expressway]] (G25) landinwaarts vanaf Shenzhen richting Hangzhounationale expressways. Er zijn drie snelwegen die vanaf de kust landinwaarts Zo lopen. De zuidelijkste is de [[Fuyin Expressway]] (G76)S0311, daarna S0312 en S0313 in de [[Quannan Expressway]] (G78) en als laatste buurt van de [[Jingtai Expressway]] (G3). Rondom Fuzhou zijn twee kortere snelwegen, en lopen nummers die beginnen met S15xx in de [[Ningshan Expressway]] (G1514) is in ontwikkeling. Het snelwegennet buurt van Fujian is relatief gecompleteerd, alhoewel niet alle snelwegen voltooid zijn, met name de Quannan Expressway heeft nog een ontbrekend deel. De Chinese overheid is voornemens om een 150 á 180 kilometer lange tunnel naar [[Taiwan]] te lopenG15, hier moet de Jingtai Expressway doorheen lopen. Internationaal worden deze plannen als onrealistisch gezienetcetera.
{{Fujian}}
 
==Externe links==
 
* [http://www.fjgs.com.cn/ www.fjgs.com.cn] Fujian Expressway Company Ltd.
==Referenties==
178.755

bewerkingen

Navigatiemenu