Hoofdmenu openen

Wijzigingen

1.106 bytes toegevoegd ,  11 mei 2013 18:17
geen bewerkingssamenvatting
[[Afbeelding:Tunnelboormachine Seattle.jpg|thumb|right|300px|Een tunnelboormachine in [[Seattle]].]]
Een '''tunnelboormachine''' (TBM) is een machine die gebruikt wordt om [[boortunnel]]s aan te leggen. Tunnelboormachines worden ter plaatse geassembleerd en kunnen hergebruikt worden in veel gevallen. Een tunnelboormachine heeft veelal een diameter van circa 11 meter (voor een buis met 2 rijstroken), maar ook grotere diameters komen voor, de grootste zijn 19 meter in diameter. De grootst haalbare diameters zijn afhankelijk van de sterkte van de ondergrond. In veel gevallen zijn diameters groter dan 15 meter technisch niet haalbaar.
 
==Toepassing==
 
Er zijn twee typen tunnelboormachines te onderscheiden, namelijk voor gebruik in harde ondergrond en zachte ondergrond. Tunnelboormachines voor een harde ondergrond snijden door rots heen en laten het verpulveren. Het materiaal wordt dan met een lopende band naar achter de snijkop gebracht en afgevoerd. Niet alle tunnelboormachines voor een harde ondergrond brengen betonnen segmenten aan die de tunnelbuis vormen.
 
Bij een zachte ondergrond, met name als er sprake is van een hoge waterdruk, wordt het te boren materiaal gemixt met bentonite en afgevoerd via buizen. Het boormateriaal moet daarna behandeld worden, wat hogere kosten met zich meebrengt. Tunnelboormachines in een zachte ondergrond brengen direct de betonnen wandsegmenten aan waarna de boorkop zich tegen deze segmenten afdrukt en verder boort.
 
Tunnelboormachines worden vrijwel altijd in de Alpen gebruikt, maar opvallend genoeg vrijwel nooit in Noorwegen, vermoedelijk uit kostenoverwegingen omdat veel Noorse tunnels een relatief gering gebruik kennen. In Noorwegen gebruikt men de schildmethode met explosieven.
==Geschiedenis==
193.833

bewerkingen