State Highway 12 (Nieuw-Zeeland)

State Highway 12 NZ.svg
NZ SH 12 map.png
SH 12
Begin Oahaeawai
Einde Brynderwyn
Lengte 217 km

De State Highway 12 (SH 12) is een State Highway in Nieuw-Zeeland, gelegen op het Noordereiland. De weg ontsluit de westkust van de regio Northland. De weg begint en eindigt op de State Highway 1. De SH 12 is 217 kilometer lang.

Routebeschrijving

In het dorpje Oahaeawai begint de weg op de State Highway 1 en verloopt vanaf hier eerst ruim 50 kilometer westwaarts naar de westkust van de regio Northland. Kaikohe is het enige grotere dorp op de route. De weg verloopt rond een bergrug met toppen tot ruim 700 meter. Het westelijkste deel van dit stuk loopt langs het estuarium van Hokianga. In de regio is geen brugverbinding over Hokianga.

De SH 12 verloopt daarna zo'n 100 kilometer zuidwaarts. Het noordelijkste deel voert door dichte bossen, gevolgd door agrarisch open weidegebied, dat naar het zuiden toe zeer vlak wordt. Men bereikt dan Dargaville, de grootste plaats op de route. Bij Dargaville is een brug over de rivier de Wairoa. De weg voert dan zuidwaarts, parallel aan de brede rivier de Wairoa, die overgaat in een estuarium.

In Ruawai slaat de SH 12 naar het oosten af, en verloopt dan zo'n 50 kilometer naar het oosten. De weg verloopt ten noorden van de Kaipara Harbour langs, een grote baai met tal van armen die ver landinwaarts lopen. Mede daardoor zijn er geen doorgaande wegen naar het zuiden in dit gebied. Het landschap is hier wat glooiender en agrarisch. In het gehucht Brynderwyn eindigt de SH 12 weer op de SH 1, zo'n 100 kilometer ten noorden van Auckland.

Geschiedenis

De SH 12 ontsluit voornamelijk agrarische gebieden in het westen van de regio Northland, het verkeersaanbod is gering en daarom is de SH 12 nergens hoogwaardig uitgebouwd. De grootste plaats op de route is Dargaville dat ruim 4.000 inwoners telt.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 3.400 voertuigen tussen de SH 1 Kaikohe, dalend naar slechts 300 voertuigen door het Waipoua Forest. Pas vlak voor Dargaville rijden weer meer dan 1.000 voertuigen, piekend op 5.400 voertuigen in Dargaville. Oostelijker rijden zo'n 1.600 voertuigen tot de SH 1.

Referenties


State Highways in Nieuw-Zeeland

National

               


North Island

                                                                                 


South Island