Hoofdmenu openen
M-10.svg
SR-10 MI map.png
M-10
Begin Detroit
Einde West Bloomfield
Lengte 23 mi
Lengte 37 km

De State Route 10 of M-10 is een State Route in de Amerikaanse staat Michigan. De weg vormt grotendeels een freeway in de agglomeratie Detroit, en is een belangrijke uitvalsweg tussen het centrum en de noordelijke suburbs. De snelweg staat ook bekend als de Lodge Freeway en is 37 kilometer lang.

Routebeschrijving

De snelweg begint aan de zuidkant van het centrum van Detroit, op de kruising van Jefferson Avenue en Griswold Street. De snelweg telt hier 2x3 rijstroken en men passeert onder een groot winkelcentrum door. De weg draait dan naar het noorden, en men kruist dan de Interstate 75, die hier de Fisher Freeway heet. Langs het noordelijk centrumgebied loopt de M-10 dan naar het noorden, en kruist men de Interstate 94, de snelweg vanaf Chicago richting de Canadese grens bij Port Huron. De snelweg telt dan ook noordelijker 2x3 rijstroken, en ligt gedeeltelijk beneden maaiveld. Men passeert door buurten waarvan veel huizen gesloopt zijn of leegstaan, een gevolg van het verlaten van 900.000 inwoners van de stad sinds de jaren 50. In de enclave Highland Park kruist men de SR-8, de Davison Freeway. De Lodge Freeway draait dan naar het noordwesten. Na de kruising met 8 Mile Road verlaat men de stad Detroit, en komt men in de suburb Southfield. In Southfield eindigt de SR-39 of Southfield Freeway op de Lodge Freeway. Even verderop eindigt de Lodge Freeway op een groot knooppunt met de Interstate 696, de Reuther Freeway, die oost-west loopt door de noordelijke suburbs.

Geschiedenis

In de jaren 50 was het gepland om de Lodge Freeway helemaal naar de US 23 te verlengen bij Fenton, die verder als de Fenton - Clio Expressway noordwaarts door Flint ging. Dit is uiteindelijk niet uitgevoerd, omdat de I-75 al gebouwd ging worden. In 1953 opende het knooppunt met de Edsel Ford Freeway in Detroit, dit wordt genoemd als het eerste snelwegknooppunt van de Verenigde Staten. De snelweg opende toen over een klein stukje vanaf de I-94 tot in het centrum van Detroit, en was als de US 12 genummerd, later als de US 10 en daarna als de State Route 10. Begin jaren 60 is het snelwegtracé tot de I-696 opengesteld voor het verkeer, en het was toen de eerste snelweglink tussen Lansing en Detroit, omdat de I-96 toen nog niet gebouwd was in Detroit.

Oorspronkelijk was het voorzien de snelweg westwaarts via de Northwestern Highway door te trekken, naar een verlenging van de I-275, die verder naar de I-75 ten westen van Pontiac had moeten lopen. Beide verlengingen zijn nooit aangelegd, waardoor al het verkeer in het noordwesten van de agglomeratie van de I-75 afhankelijk is gebleven.

Verkeersintensiteiten

De Lodge Freeway is redelijk druk, doch niet extreem, met 74.000 voertuigen bij het centrum wat oploopt tot 135.000 in Highland Park. Daarna dalen de intensiteiten tot zo'n 105.000 voertuigen.

Referenties


Freeways in Detroit