Stationspleintunnel

Stationspleintunnel
Blank.png
Blank.png
Blank.png
Kruist Stationsplein
Lengte 335 meter
Openstelling 1997
Intensiteit n.n.b. mvt/dag
Tunnelcategorie A
Locatie kaart

De Stationspleintunnel is een tunnel in Nederland, gelegen in de stad Leiden. De tweebuizige, gegraven tunnel gaat onder een deel van de stad door en heeft een gesloten deel van slechts 335 meter lengte.

De beperkte lengte is echter wel lang genoeg om onder de Tunnelwet te vallen waardoor allerlei zware veiligheidseisen voor deze tunnel gelden.

Kenmerken

De Stationspleintunnel ligt in het centrum van Leiden en voert zo de doorgaande Schipholweg onder het maaiveld door, zodat er op maaiveld ruimte ontstond voor de bereikbaarheid van het station voor langzaam verkeer en openbaar vervoer.

De tunnel bestaat uit twee tunnelbuizen, ieder van 4,70 meter hoog en 8,60 meter breed met beide twee rijstroken.

Geschiedenis

De tunnel is een van de eerste projecten geweest van het grote project Leiden Centraal[1]. Bedoeling was op maaiveld ruimte te creëren voor het nieuwe busstation, voor een taxistandplaats, diverse andere stationsfuncties en verschillende nieuwbouwprojecten. De tunnel werd voor een bedrag van 35,3 miljoen gulden, ongeveer 16 miljoen euro, aangelegd door de Kombinatie Strukton-Ballast Nedam.

Vanaf juni 1994 is gewerkt aan de tunnelbuis aan de stadszijde. De tunnelbuis is in een damwandkuip aangelegd met een vloer van onderwaterbeton. De werkzaamheden aan deze buis waren in het najaar van 1995 afgerond waarna verkeer vanaf december 1995 van deze buis gebruik kon maken. In de periode daarna is gewerkt aan de aanleg van de tweede tunnelbuis. De bouwkuip voor de tweede fase is ‘doorgestempeld’ vanuit de bestaande stempeling van de eerste tunnelbuis.[2] De volledige openstelling was in 1997.

Referenties