Steenslagasfaltbeton

Uit Wegenwiki
Versie door Paixao (overleg | bijdragen) op 9 sep 2008 om 09:55 (Nieuwe pagina: '''Steenslagasfaltbeton STAB''' behoort tot de categorie Asfaltverhardingen. Het is een mengsel van steenslag, zand, vulstoffen en bitumen. STAB wordt niet als deklaag gebruikt, o...)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Steenslagasfaltbeton STAB behoort tot de categorie Asfaltverhardingen. Het is een mengsel van steenslag, zand, vulstoffen en bitumen. STAB wordt niet als deklaag gebruikt, omdat de gestelde eisen aan de korrelverdeling minder streng zijn. Het gebruik van STAB als tijdelijke deklaag kan wel, echter ten hoogste zes maanden en niet in de winter. Voorts wordt een toevoeging van 0,2-0,3% extra bitumen aangeraden en dient STAB 0/16 (gradering) te worden gebruikt.

Een groot voordeel van STAB is dat het nauwelijks spoorvorming vertoont. Dit heeft onder andere te maken met het vereiste gebruik van meer gebroken materiaal, waardoor het mengsel stabieler wordt. Het mengsel wordt hiermee wel duurder dan het "broertje" Grindasfaltbeton.

Voor STAB wordt normaal bitumen met PEN 45-60 toegepast. Zachtere bitumen met PEN 80-100 worden echter in zettingsgevoelige gebieden gebruikt.

Bron

Handboek Verkeer & Vervoer, 2000, deel E.