Straatsburgbrug

Uit Wegenwiki
Versie door Tobias (overleg | bijdragen) op 24 jan 2015 om 22:29 (Hoogte en hoofdoverspanning toegevoegd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Straatsburgbrug
Blank.png
Straatsburgbrug.jpg
Overspant Straatsburgdok
Rijstroken 2x2
Totale lengte 264 meter
Hoofdoverspanning ~60 meter
Hoogte brugdek 9,10 meter [1]
Openstelling 1996
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Straatsburgbrug is een liggerbrug in België, bij Antwerpen. De brug overspant het Straatsburgdok in de Antwerpse Haven en heeft een lengte van 264 meter.

Kenmerken

De brug is een betonnen liggerbrug, gelegen de Antwerpse Haven. De brug heeft een lengte van 264 meter en een doorvaarthoogte van 9,10 meter. De brug overspant het Straatsburgdok, een dok wat de Antwerpse Haven met het Albertkanaal verbindt. De brug heeft 2x2 rijstroken en fietspaden aan beide zijden van de brug. Over de brug loopt een weg die het zuidoostelijke deel van de Antwerpse Haven ontsluit.

Geschiedenis

Oorspronkelijk lag er op de locatie van de brug een basculebrug uit 1934. Deze brug is in de jaren 90 van de vorige eeuw vervangen door de huidige brug die veel hoger ligt. De huidige brug opende in 1996 en zorgde ervoor dat er op dit punt geen brugopeningen meer zijn. Verderop ligt wel nog een basculebrug, namelijk de Siberiabrug, maar deze hoeft minder vaak open dan de oude Straatsburgbrug. Bovendien is er een alternatieve route indien de brug is geopend via de Londenbrug en Mexicobrug.

Referenties