Hoofdmenu openen

Surabaya - Gempol Toll Road

Versie door Chris (overleg | bijdragen) op 12 jun 2015 om 09:01
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Motorway.svg
Surabaya - Gempol Toll Road.svg
-
Begin Surabaya
Einde Gempol
Lengte 52 km

De Surabaya - Gempol Toll Road is een toll road in Indonesië. De snelweg vormt een noord-zuidroute tussen Surabaya en Gempol op oost-Java. De snelweg is 37 kilometer lang.

Inhoud

Routebeschrijving

De snelweg begint op een groot verkeersplein in het noorden van Surabaya, bij de havens, en voert dan met 2x2 rijstroken zuidwaarts. Men kruist al snel de Surabaya - Gresik Toll Road, waarna de snelweg 2x3 rijstroken telt. De snelweg voert door de buitenwijken van Surabaya, die grotendeels uit moderne woonwijken met vrijstaande huizen of rijtjeshuizen bestaan. De snelweg voert ten westen van de luchthaven van Surabaya langs, en passeert daarna een dichtbevolkt gebied ten zuiden van de stad. De snelweg eindigt tijdelijk op de hoofdweg van Surabaya naar Malang, het laatste stuk tot Gempol is onderbroken vanwege een modderstroom. Hier zijn alleen de parallelwegen beschikbaar. Zuidelijk van de moddervulkaan heet de snelweg de Gempol - Pandaan Toll Road, en kruist de Gempol - Pasuruan Toll Road.

Geschiedenis

De snelweg is in 1986 opengesteld voor het verkeer tussen Surabaya en Kejapanan, en maakte de toegang tot de havens van Surabaya een stuk gemakkelijker. In mei 2006 ontstond onder de snelweg ten zuiden van Sidoarjo een moddervulkaan, die sindsdien actief is en het gehele gebied onder de modder heeft bedekt.[1] In 2012 opende een nieuw tracé rond deze moddervulkaan, in eerste instantie alleen de parallelwegen. Het noordelijk deel van de snelweg werd daarmee effectief ingekort van 43 tot 37 kilometer.

Toekomst

Rond de moddervulkaan van Sidoarjo zijn alleen de parallelwegen aangelegd die niet ongelijkvloers zijn. Er is ruimte in de middenberm om de hoofdrijbanen aan te leggen.

Referenties