T1 (Zambia)

T1 Zambia.svg
T1 Zambia map.png
T1
Begin Kafue
Einde Livingstone (ZW)
Lengte 428 km

De T1 is een trunk road in Zambia. De weg vormt een oost-westroute door het zuiden van het land, vanaf Kafue tot de grens met Zimbabwe bij Livingstone. De T1 is 428 kilometer lang.

Routebeschrijving

De T1 begint ten zuidoosten van Kafufe op een kruispunt met de T2, ongeveer 50 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Lusaka. De weg verloopt dan over het algemeen in zuidwestelijke richting en voert over een vrij vlak plateau met kleine hoogteverschillen. Het landschap bestaat uit droge savanne, overgaand in steppe. De route verloopt grotendeels op 1.000 tot 1.200 meter hoogte. Op de route liggen diverse plaatsen, waarvan de meesten vrij klein zijn. De grootste plaats is eindpunt Livingstone, dat circa 100.000 inwoners telt. In het centrum van Livingstone telt de T1 2x2 rijstroken, elders is de weg enkelbaans en geasfalteerd. De grens met Zimbabwe ligt bij de Victoria Falls Bridge, die goed uitzicht geeft over de Victoria Falls van de Zambezi River. Aan Zimbabwaanse zijde gaat de A8 verder door Victoria Falls naar Bulawayo.

Geschiedenis

De weg staat bekend als de Lusaka–Livingstone Road, alhoewel de weg eigenlijk niet in Lusaka begint. De monumentale Victoria Falls Bridge is een stalen boogbrug die in 1905 is opengesteld. Deze brug heeft een overspanning van 156 meter en ligt 128 meter boven de Zambezi River. De route wordt beschouwd als onderdeel van de route van Cape Town tot Cairo.

De weg is vermoedelijk in de jaren '60 of '70 geasfalteerd. Het is een doorgaande route, ondanks dat de weg in Zimbabwe weer zuidoostwaarts loopt naar Bulawayo. Verkeer tussen Lusaka en Bulawayo heeft geen directe verbinding, men moet via een westelijke omweg via Livingstone, of via een oostelijke omweg via Harare.

Referenties


  Trunk Routes in Zambia  

T1T2T3T4T5T6