Temburong Bridge: verschil tussen versies

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 7: Regel 7:
 
| kruist = Brunei Bay
 
| kruist = Brunei Bay
 
| rijstroken = 2x2
 
| rijstroken = 2x2
| lengte = 26.000 meter
+
| lengte = 26.200 meter
 
| hoofdoverspanning = ? meter
 
| hoofdoverspanning = ? meter
 
| hoogte brugdek = ? meter
 
| hoogte brugdek = ? meter
Regel 14: Regel 14:
 
| plaats = [http://www.openstreetmap.org/?mlat=4.9011&mlon=115.0598#map=12/4.9011/115.0598 kaart]
 
| plaats = [http://www.openstreetmap.org/?mlat=4.9011&mlon=115.0598#map=12/4.9011/115.0598 kaart]
 
}}
 
}}
De '''Temburong Bridge''' (Malay: جمبتن تمبوروڠ) is een [[brug]] in [[Brunei]]. De brugverbinding heeft een totale lengte van 26 kilometer, waarvan 14,5 kilometer over de Brunei Bay en verbindt beide delen van het land met elkaar. De hoofdbrug is een [[tuibrug]].
+
De '''Temburong Bridge''' (Malay: جمبتن تمبوروڠ) is een [[brug]] in [[Brunei]]. De brugverbinding heeft een totale lengte van 26,2 kilometer, waarvan 14,5 kilometer over de Brunei Bay en verbindt beide delen van het land met elkaar. De hoofdbrug is een [[tuibrug]].
  
 
==Kenmerken==
 
==Kenmerken==
Regel 20: Regel 20:
 
Het land Brunei is gelegen op het eiland Borneo en bestaat uit twee delen die niet met elkaar verbonden zijn over land. Verkeer tussen beide delen moet omrijden via [[Maleisië]]. Het westelijk deel is sterk ontwikkeld, waar de hoofdstad Bandar Seri Begawan is gelegen. Het oostelijk deel is nog nauwelijks ontwikkeld. Ertussen ligt de Brunei Bay.
 
Het land Brunei is gelegen op het eiland Borneo en bestaat uit twee delen die niet met elkaar verbonden zijn over land. Verkeer tussen beide delen moet omrijden via [[Maleisië]]. Het westelijk deel is sterk ontwikkeld, waar de hoofdstad Bandar Seri Begawan is gelegen. Het oostelijk deel is nog nauwelijks ontwikkeld. Ertussen ligt de Brunei Bay.
  
De brug is in totaal 26 kilometer lang. De eigenlijke overspanning over de Brunei Bay is 14,5 kilometer lang, maar aan de kant van Temburong voert nog een circa 13,5 kilometer lang viaduct over de moerassen. De verbinding over de Brunei Bridge krijgt twee [[tuibrug]]gen, namelijk direct bij de kust bij de hoofdstad Bandar Seri Begawan, en een tweede overspanning over de Eastern Channel. De tuibruggen worden verbonden met twee lange [[liggerbrug]]gen over de Brunei Bay. De brug gaat kortstondig over het kleine eilandje Baru-Baru. De brug heeft 2x2 rijstroken en is onderdeel van een 30 kilometer lange wegverbinding tussen Bandar Seri Begawan en Labu. Het westelijke deel van deze route op het vasteland ligt in een tunnel, het oostelijke deel op maaiveld in een laaggelegen rivierdelta.  
+
De brug is in totaal 26,2 kilometer lang. De eigenlijke overspanning over de Brunei Bay is 14,5 kilometer lang, maar aan de kant van Temburong voert nog een circa 11,7 kilometer lang viaduct over de moerassen. De verbinding over de Brunei Bridge heeft twee [[tuibrug]]gen, namelijk direct bij de kust bij de hoofdstad Bandar Seri Begawan en een tweede overspanning over de Eastern Channel. De tuibruggen worden verbonden met twee lange [[liggerbrug]]gen over de Brunei Bay. De brug gaat kortstondig over het kleine eilandje Baru-Baru. De brug heeft 2x2 rijstroken en is onderdeel van een 30 kilometer lange wegverbinding tussen Bandar Seri Begawan en Labu. Het westelijke deel van deze route op het vasteland ligt in een tunnel, het oostelijke deel op maaiveld in een laaggelegen rivierdelta.  
  
 
==Geschiedenis==
 
==Geschiedenis==

Versie van 16 mrt 2020 21:52

جمبتن تمبوروڠ
Blank.png
Temburong Bridge map.jpg
Overspant Brunei Bay
Rijstroken 2x2
Totale lengte 26.200 meter
Hoofdoverspanning ? meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 17-03-2020
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Temburong Bridge (Malay: جمبتن تمبوروڠ) is een brug in Brunei. De brugverbinding heeft een totale lengte van 26,2 kilometer, waarvan 14,5 kilometer over de Brunei Bay en verbindt beide delen van het land met elkaar. De hoofdbrug is een tuibrug.

Kenmerken

Het land Brunei is gelegen op het eiland Borneo en bestaat uit twee delen die niet met elkaar verbonden zijn over land. Verkeer tussen beide delen moet omrijden via Maleisië. Het westelijk deel is sterk ontwikkeld, waar de hoofdstad Bandar Seri Begawan is gelegen. Het oostelijk deel is nog nauwelijks ontwikkeld. Ertussen ligt de Brunei Bay.

De brug is in totaal 26,2 kilometer lang. De eigenlijke overspanning over de Brunei Bay is 14,5 kilometer lang, maar aan de kant van Temburong voert nog een circa 11,7 kilometer lang viaduct over de moerassen. De verbinding over de Brunei Bridge heeft twee tuibruggen, namelijk direct bij de kust bij de hoofdstad Bandar Seri Begawan en een tweede overspanning over de Eastern Channel. De tuibruggen worden verbonden met twee lange liggerbruggen over de Brunei Bay. De brug gaat kortstondig over het kleine eilandje Baru-Baru. De brug heeft 2x2 rijstroken en is onderdeel van een 30 kilometer lange wegverbinding tussen Bandar Seri Begawan en Labu. Het westelijke deel van deze route op het vasteland ligt in een tunnel, het oostelijke deel op maaiveld in een laaggelegen rivierdelta.

Geschiedenis

De bouw van de Temburong Bridge was het grootste infrastructuurproject van Brunei. Na jaren discussie werd de bouw van de brug definitief in mei 2013 aangekondigd.[1] Het project kost $ 1,6 miljard. Op 4 februari 2015 is het eerste contract getekend[2] en de bouw begon officieel op 16 januari 2016.[3][4][5] De brug is op 17 maart 2020 tijdelijk opengesteld voor het verkeer vanwege de coronavirusuitbraak, zodat verkeer binnen Brunei niet getroffen werd door beperkingen van internationaal verkeer dat voorheen een stuk door Maleisië moest reizen.[6] Een officiële opening is medio 2020 gepland. Bij openstelling zal de brug in de top 20 langste bruggen ter wereld komen te staan.

Referenties