Temburong Bridge

Uit Wegenwiki
Versie door Chris (overleg | bijdragen) op 6 dec 2014 om 20:41
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
جمبتن تمبوروڠ
Blank.png
Blank.png
Overspant Brunei Bay
Rijstroken 2x2
Totale lengte 14.500 meter
Hoofdoverspanning ? meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 2018
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie {{{plaats}}}

De Temburong Bridge (Malay: جمبتن تمبوروڠ) is een geplande tuibrug in Brunei. De brug heeft een geplande lengte van 14,5 kilometer over de Brunei Bay en verbindt beide delen van het land met elkaar.

Kenmerken

Het land Brunei is gelegen op het eiland Borneo en bestaat uit twee delen die niet met elkaar verbonden zijn over land. Verkeer tussen beide delen moet omrijden via Indonesië. Het westelijk deel is sterk ontwikkeld, waar de hoofdstad Bandar Seri Begawan is gelegen. Het oostelijk deel is nog nauwelijks ontwikkeld. Ertussen ligt de Brunei Bay.

De brug zal in totaal 14,5 kilometer lang worden, met twee tuibruggen, namelijk direct bij de kust bij de hoofdstad Bandar Seri Begawan, en een tweede overspanning over de Eastern Channel. De tuibruggen worden verbonden met twee lange liggerbruggen over de Brunei Bay. De brug zal kortstondig over het kleine eilandje Baru-Baru lopen. De brug krijgt 2x2 rijstroken en is onderdeel van een 30 kilometer lange wegverbinding tussen Bandar Seri Begawan en Labu. Het westelijke deel van deze route op het vasteland ligt in een tunnel, het oostelijke deel op maaiveld in een laaggelegen rivierdelta.

Toekomst

Het is het grootste infrastructuurproject van Brunei. Na jaren discussie werd de bouw van de brug definitief in mei 2013 aangekondigd.[1] Wanneer de aanleg exact zal beginnen is nog niet bekend, de ambitie is om de brug in 2018 open te stellen.[2] Bij openstelling zal de brug in de top 20 langste bruggen ter wereld komen te staan.

Referenties