Temburong Bridge

Uit Wegenwiki
Versie door Chris (overleg | bijdragen) op 30 nov 2019 om 22:21
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
جمبتن تمبوروڠ
Blank.png
Temburong Bridge map.jpg
Overspant Brunei Bay
Rijstroken 2x2
Totale lengte 26.000 meter
Hoofdoverspanning ? meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 2019
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Temburong Bridge (Malay: جمبتن تمبوروڠ) is een in aanleg zijnde tuibrug in Brunei. De brug heeft een totale lengte van 26 kilometer, waarvan 14,5 kilometer over de Brunei Bay en verbindt beide delen van het land met elkaar.

Kenmerken

Het land Brunei is gelegen op het eiland Borneo en bestaat uit twee delen die niet met elkaar verbonden zijn over land. Verkeer tussen beide delen moet omrijden via Maleisië. Het westelijk deel is sterk ontwikkeld, waar de hoofdstad Bandar Seri Begawan is gelegen. Het oostelijk deel is nog nauwelijks ontwikkeld. Ertussen ligt de Brunei Bay.

De brug zal in totaal 26 kilometer lang worden. De eigenlijke overspanning over de Brunei Bay is 14,5 kilometer lang, maar aan de kant van Temburong voert nog een circa 13,5 kilometer lang viaduct over de moerassen. De verbinding over de Brunei Bridge krijgt twee tuibruggen, namelijk direct bij de kust bij de hoofdstad Bandar Seri Begawan, en een tweede overspanning over de Eastern Channel. De tuibruggen worden verbonden met twee lange liggerbruggen over de Brunei Bay. De brug gaat kortstondig over het kleine eilandje Baru-Baru. De brug heeft 2x2 rijstroken en is onderdeel van een 30 kilometer lange wegverbinding tussen Bandar Seri Begawan en Labu. Het westelijke deel van deze route op het vasteland ligt in een tunnel, het oostelijke deel op maaiveld in een laaggelegen rivierdelta.

Toekomst

Het is het grootste infrastructuurproject van Brunei. Na jaren discussie werd de bouw van de brug definitief in mei 2013 aangekondigd.[1] Het project kost $ 1,6 miljard. Op 4 februari 2015 is het eerste contract getekend[2] en de bouw begon officieel op 16 januari 2016.[3] De ambitie is om de brug in december 2019 op te leveren en begin 2020 open te stellen.[4][5] Bij openstelling zal de brug in de top 20 langste bruggen ter wereld komen te staan.

Referenties