Texas Department of Transportation

TXDOT.svg

Het Texas Department of Transportation is het Department of Transportation van de Amerikaanse staat Texas, afgekort TxDOT (uitspraak: tex-dot). TxDOT is verantwoordelijk voor het immense state highway-netwerk in de staat, evenals andere vervoersmodaliteiten zoals luchtvaart, openbaar vervoer en voertuigregistratie. TxDOT heeft zijn hoofdkantoor in de hoofdstad Austin.

Geschiedenis

In 1917 werd het Texas Highway Department opgericht om de federale financiering van wegen te regelen, dit was een verplichting vanuit de Federal Aid Road Act of 1916. In 1975 ging het THD samen met de Texas Mass Transportation Commission, om het State Department of Highways and Public Transportation te vormen. In 1986 begon het agentschap met de bekende slogan "Don't mess with Texas", om zwerfafval langs de Texaanse wegen te verminderen. Deze slogan is tot de dag van vandaag nog in gebruik en erg populair in de media en op mottoborden langs de autosnelwegen. In 1991 ging het agentschap samen met de Department of Aviation en de Texas Motor Vehicle Commision om het huidige TxDOT te vormen.

Werking

Het agentschap kent 25 geografische districten in 4 regio's vanwege de enorme omvang van de staat. Elk district is verantwoordelijk voor het ontwerp, tracékeuze, aanleg en onderhoud van de transportmodaliteiten. Veel counties kennen ook weer lokale afdelingen binnen een district. TxDOT kent 21 divisies, waaronder luchtvaart, bruggen, aanleg, ontwerp, openbaar vervoer, planning en tolwegen. In 2022 waren er 12.600 mensen werkzaam bij TxDOT.

Externe links

Referenties