Texas Department of Transportation

Uit Wegenwiki
Versie door Chris (overleg | bijdragen) op 6 dec 2014 om 19:38
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
TXDOT.svg

Het Texas Department of Transportation is een Department of Transportation in de Amerikaanse staat Texas, afgekort TxDOT (uitspraak: tex-dot). TxDOT is verantwoordelijk voor het immense State Highway-netwerk in de staat, evenals andere vervoersmodaliteiten zoals luchtvaart, openbaar vervoer en voertuigregistratie. TxDOT heeft zijn hoofdkantoor in de hoofdstad Austin.

Geschiedenis

In 1917 werd het Texas Highway Department opgericht om de federale aanleg en onderhoud van wegen te regelen. In 1975 ging het THD samen met de Texas Mass Transportation Commission, om het State Department of Highways and Public Transportation te vormen. In 1986 begon het agentschap met de bekende slogan "Don't mess with Texas", om zwerfafval langs de Texaanse wegen te verminderen. Deze slogan is tot de dag van vandaag nog in gebruik en erg populair in de media en op mottoborden langs de snelwegen. In 1991 ging het agentschap samen met de Department of Aviation en de Texas Motor Vehicle Commision om het huidige TxDOT te vormen.

Werking

Het agentschap kent 25 geografische districten in 4 regio's vanwege de enorme omvang van de staat. Elk district is verantwoordelijk voor het ontwerp, tracékeuze, aanleg en onderhoud van de transportmodaliteiten. Veel counties kennen ook weer lokale afdelingen binnen een district. TxDOT kent 21 divisies, waaronder luchtvaart, bruggen, aanleg, ontwerp, openbaar vervoer, planning en tolwegen. In 2014 waren er 12.000 mensen werkzaam bij TxDOT.

Externe links

Referenties