Tohoku-Chuo Expressway (Japan)

Uit Wegenwiki
Versie door Chris (overleg | bijdragen) op 4 dec 2019 om 17:58
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Japan E13.svg
Tohoku-Chuo Expressway.png
Tohoku-Chuo Expressway map.png
E13
Begin Soma
Einde Yamagata
Lengte 268 km
Route

Knooppuntsymbool.svg Joban Expressway

Afslagsymbool.svg1 Soma-Sanjo

Afslagsymbool.svg2 Soma-Tamano

Afslagsymbool.svg3 Reizan-Idate

Afslagsymbool.svg4 Reizan

Afslagsymbool.svgWerkzaamheden.svg Lingshan

Afslagsymbool.svgWerkzaamheden.svg Fukushima-Hobara

Afslagsymbool.svgWerkzaamheden.svg Japan 4.png

Knooppuntsymbool.svgWerkzaamheden.svg Tohoku Expressway


Knooppuntsymbool.svg Tohoku Expressway

Afslagsymbool.svg7 Fukushima-Ozaso

Tunnel.svg Kuriko Tunnel 8.975 m

Afslagsymbool.svg8 Yonezawa

Afslagsymbool.svg9 Yonezawa-chuo

Afslagsymbool.svg10 Yonezawa-kita

Afslagsymbool.svg11 Nan-yo Tahakata

Afslagsymbool.svg12 Kaminoyama Onsen

Afslagsymbool.svg13 Yamagata-Kaminoyama

Afslagsymbool.svg14 Yamagata-Chuo

Knooppuntsymbool.svg15 Yamagata Expressway

Afslagsymbool.svg16 Tendo

Afslagsymbool.svg17 Higashine

Afslagsymbool.svg18 Higashine-kita


Afslagsymbool.svg21 Oishida Murayama

Afslagsymbool.svg22 Obanazawa

De Tōhoku-Chūō Expressway (Japans: 東北中央自動車道, Tōhoku-Chūō Jidōsha-dō, letterlijk de Central Tohoku Expressway) en genummerd als de E13, is een expressway in Japan. De snelweg is nog incompleet, en moet een noord-zuidroute door het centrale noorden van Honshu gaan vormen, een regio die Tohoku heet. De snelweg moet vanaf Soma via Fukushima, Yonezawa en Yamagate naar Yokote verlopen. Momenteel zijn twee delen in gebruik, een 34 kilometer lang deel van Soma tot Reizan en een 64 kilometer lang deel van Fukushima tot Higashine. De geplande lengte bedraagt circa 268 kilometer.

Routebeschrijving

De Tohoku-Chuo Expressway begint bij het stadje Soma op een aansluiting van de Joban Expressway en is dan een super two die westwaarts door de bergen loopt. De snelweg stijgt naar circa 500 meter boven zeeniveau en kent een groot aantal tunnels. Dit berggebied tussen Soma en Fukushima is dunbevolkt, met nauwelijks plaatsen groter dan een klein dorp. De weg voert min of meer parallel aan de National Highway 115 en eindigt dan bij Fukushima op de Tohoku Expressway.

Aan de westkant van de stad Fukushima begint de Tohoku-Chuo Expressway weer op een knooppunt met de Tohoku Expressway en verloopt dan in noordwestelijke richting, nog kort door de verstedelijkte vallei, maar dan door de bijna 9 kilometer lange Kuriko Tunnel. Het traject tussen Fukushima en Yonezawa is ook een super two en kent zeer veel tunnels en viaducten. Bijna geen enkel deel verloopt op maaiveld.

Bij Yonezawa buigt de Tohoku-Chuo Expressway naar het noorden af en en kent ten zuiden van Nanyo een kort stuk met 2x2 rijstroken. De super two voert daarna door een aantal tunnels door de voet van een gebergte en loopt ten oosten van Nanyo en Kaminoyama langs. De weg loopt langs de westkant van de grotere stad Yamagata en kent een klein stukje 2x2 rijstroken ter hoogte van het knooppunt met de Yamagata Expressway.

De Tohoku-Chuo Expressway voert dan verder noordwaarts als super-two door een verstedelijkte vallei, langs Tendo, Sagae en Higashine. De vallei is noordelijker onderbroken door wat lage heuvels, en de weg voert langs kleine stadjes als Obanazawa en Shinjo. Van Shinjo tot Yuzawa voert de weg als super two door een gebied met lage maar vrij steile bergen en kent weer enkele tunnels. Bij het stadje Yokote eindigt de Tohoku-Chuo Expressway op de Akita Expressway.

Geschiedenis

De snelweg is sinds 1987 gepland als noord-zuidroute door centraal Tohoku, oorspronkelijk alleen van Fukushima tot Yokote, maar later werd ook een oost-westdeel tussen Soma en Fukushima aan het plan toegevoegd. Gedurende de jaren 90 zijn de plannen uitgewerkt en op 16 september 2002 opende het eerste deel tussen Yamagata en Higashine voor het verkeer. Op 7 februari 2006 werd het deel van Yonezawa tot Nanyo opengesteld.

Op 11 september 2016 opende de eerste 2 kilometer van de snelweg bij Fukushima, een kort traject tussen de Tohoku Expressway en de eerste afrit Fukushima-Ozaso.[1] Op 26 maart 2017 opende het eerste deel van de route tussen Soma en Fukushima, namelijk een 17 kilometer lang traject vanaf de Joban Expressway bij Soma tot Tamano.[2]

Al in 2002 begon de bouw van de bijna 9 kilometer lange Kuriko Tunnel tussen Fukushima en Yonezawa, onderdeel van een 35 kilometer lang traject tussen beide steden dat als super two expressway is aangelegd. De tunnel werd in 2015 opgeleverd, de openstelling van de snelweg volgde op 4 november 2017.[3][4] Op 15 april 2018 opende 6 kilometer tussen Oishida Murayama en Obanazawa[5] en op 23 maart 2019 opende 4 kilometer aan de noordkant van Higashine. Het 15 kilometer lange deel tussen Nanyo en Yamagata is op 13 april 2019 opengesteld. Op 22 december 2019 opende 6 kilometer tussen de Joban Expressway en Soma-Sanjo. Dit is een super two expressway die is aangesloten op de bestaande afrit van de Joban Expressway naar Soma.

Openstellingsgeschiedenis

Van Naar Lengte Datum
Yonezawa-kita IC Nanyo Takahata IC 10 km 21-11-1997
Yamagata-Kaminoyama IC Higashine IC 27 km 16-09-2002
Fukushima JCT Fukushima-Ozaso IC 2 km 11-09-2016
Kamiinna IC Shimoinnai IC 4 km 05-11-2016
Soma-kita IC Soma-Tamano IC 17 km 26-03-2017
Fukushima-Ozaso IC Yonezawa-kita IC 35 km 04-11-2017
Soma-Tamano IC Reizan IC 17 km 10-03-2018
Oishida Murayama IC Obanazawa IC 6 km 15-04-2018
Higashine IC Higashine-kita IC 4 km 23-03-2019
Nanyo Tahakakata IC Yamagata-Kaminoyama IC 15 km 13-04-2019
Soma IC Soma-Sanjo IC 6 km 22-12-2019

Toekomst

Het oost-westdeel van Soma naar Fukushima is 45 kilometer lang en wordt als super two aangelegd. Medio 2020 opent dan het resterende deel verder tot de noordkant van Fukushima. Er ontstaat dan een korte dubbelnummering met de Tohoku Expressway.

Maximumsnelheid

De Tohoku-Chuo Expressway is momenteel enkelbaans, wat een maximumsnelheid van 70 km/h inhoudt.

Verkeersintensiteiten

In 2010 reden dagelijks 11.000 tot 21.500 voertuigen langs Yamagata en 11.000 tot 15.000 voertuigen tussen Yamagata en Higashine.

Referenties

Flag of Japan.svg Expressways in Japan Flag of Japan.svg

East Nippon Expressway
AkitaAomoriAsahikawa-MonbetsuBan-etsuDotoFukagawa-RumoiHachinoheHachinohe-KujiHakodate-EsashiHidaka ExpresswayHigashi-KantoHokkaidoHokurikuJobanJoshin-etsuKamaishiKan-etsuKen-OKita-KantoNaganoNihonkai-TohokuObihiro-HirooSanrikuSassonShin-KukoShiribeshi ExpresswayTateyamaTohokuTohoku-ChuoTokachi-OkhotskTokyo-GaikanYamagata
Central Nippon Expressway
Chubu-JukanChubu-OdanChuoHigashi-MeihanHokurikuIseIsewanganIzu-JukanKiseiMeishinMei-NikanMeihanNaganoNoetsuSan-en NanshinShin-MeishinShin-TomeiTokai-HokurikuTokai-KanjoTomei
West Nippon Expressway
ChugokuHamadaHanwaHarimaHigashihiroshima-KureHigashi-KyushuHiroshimaImabari-KomatsuKanmonkyo BridgeKansai-KukoKeijiKeinawaKinkiKitakinki-ToyookaKochiKyoto-JukanKyoto Outer Ring RoadKyushuKyushu-ChuoMaizuru-WakasaMatsueMatsuyamaMeishinMinami-KyushuMiyazakiNagasakiNishi-KyushuNishi-MeihanOitaOkayamaOkinawaOnomichiSan-inSan-in KinkiSanyoSecond KeihanShikoku-OdanShin-MeishinTakamatsuTokushimaTottoriYonago
Honshū-Shikoku Bridge Expressway
Kobe - Awaji - NarutoNishisetoSeto-Chuo
Stedelijke snelwegen
FukuokaHanshinHiroshimaKitakyushuNagoyaShutoTokyo