Hoofdmenu openen
S19.png
Jiangsu S19 Tongxi Expressway map.png
S19
Begin Nantong
Einde Wuxi
Lengte 116 km

De Tongxi Expressway (Chinees: 通锡高速公路), voluit de Nantong - Wuxi Expressway (Chinees: 南通-无锡高速公路) is een provinciale expressway in China, gelegen in de provincie Jiangsu. De snelweg verbindt Nantong met Wuxi en is 116 kilometer lang.

Inhoud

Routebeschrijving

De Tongxi Expressway begint ten noorden van de stad Nantong op een knooppunt met de Shenhai Expressway (G15) en verloopt dan zuidwestwaarts door laagland ten noorden van de rivier de Yangtze. De autosnelweg voert ten westen van de stad Nantong langs en kruist er de Hushan Expressway (G40). Vervolgens voert de Tongxi Expressway via de Hutong Bridge over de Yangtze, dit is een zeer grote tuibrug waar ook een spoorlijn overheen voert. Zuidelijk van de Yangtze voert de Tongxi Expressway door zeer dichtbevolkt gebied, net buiten de agglomeratie Shanghai. De autosnelweg voert langs de stad Zhangjiagang en kruist daar de Hu'e Expressway (G4221).

De autosnelweg voert dan zuidwaarts door dichtbevolkt laagland en verloopt langs de oost- en zuidzijde van de grote stad Wuxi. De snelweg telt 2x3 rijstroken en heeft grootschalig vormgegeven aansluitingen naar het onderliggend wegennet. Bij Wuxi kruist men de Jinghu Expressway (G2), waarna de snelweg de zuidelijke rondweg van Wuxi vormt, langs het meer Taihu. De snelweg eindigt hier.

Geschiedenis

Het zuidelijkste deel van 20 kilometer lengte vanaf Wuxi tot de Jinghu Expressway (G2) opende op 16 oktober 2006 voor het verkeer. Daarna is gebouwd aan een verlenging noordwaarts naar vlak voor de Yangtze bij Zhangjiagang. Dit deel van 53 kilometer lengte opende op 3 november 2010.

Op 6 februari 2015 opende een 36 kilometer lang deel tussen Nantong en Rudong voor het verkeer, dat wel de Tongyang Expressway wordt genoemd en een verlengstuk van de Tongxi Expressway is. Dit traject sluit echter oostelijker bij Nantong aan dan waar de route over de Yangtze verloopt.

Vervolgens is gebouwd aan het deel langs Nantong, dat een grote brug over de Yangtze omvat. De Hutong Bridge is een dubbeldeks spoor/wegbrug en heeft een hoofdoverspanning van 1092 meter en pylonen van 325 meter hoog waarmee het bij openstelling zowel de één na langste en één na hoogste tuibrug ter wereld was. Het 43 kilometer lange traject tussen de G15 ten noorden van Nantong en Zhangjiagang is op 28 september 2019 opgeleverd,[1] waarbij alleen het noordelijk deel daadwerkelijk is geopend tussen de G15 en de westkant van Nantong.[2] De openstelling van de snelweg verder tot Zhangjiagang volgt echter pas mogelijk medio 2020 of zelfs eind 2020 omdat de Hutong Bridge zelf nog afgebouwd moest worden.

Openstellingsgeschiedenis

van naar lengte datum
Wuxi (G2) Wuxi 20 km 16-10-2006
Zhangjiagang Wuxi (G2) 53 km 03-11-2010
Nantong (G15) Nantong-West 22 km 28-09-2019
Nantong-West Zhangjiagang 21 km

Referenties