Hoofdmenu openen
S19.png
Jiangsu S19 map.png
S19
Begin Zhangjiagang
Einde Wuxi
Lengte 73 km

De Tongxi Expressway (Chinees: 通锡高速公路) is een provinciale expressway in China, gelegen in de provincie Jiangsu. De snelweg verbindt Rudong met Wuxi en is momenteel 73 kilometer lang.

Inhoud

Routebeschrijving

De snelweg begint bij de dorpen die in het stroomgebied van de rivier de Yangtze liggen, vlakbij de regionale stad Zhangjiagang, en voert met 2x3 rijstroken zuidwaarts. Al snel kruist men de Changhe Expressway, maar de Tongxi Expressway blijft veelal buiten de grotere plaatsen en heeft voornamelijk een regionaal belang. Bij de grotere stad Wuxi kruist men de belangrijke Jinghu Expressway, waarna de snelweg de zuidring van Wuxi vormt, over de oever van het Taihumeer. De snelweg eindigt aan de zuidzijde van Wuxi op het onderliggend wegennet.

Geschiedenis

Het zuidelijkste deel van 20 kilometer lengte vanaf Wuxi tot de Jinghu Expressway (G2) opende op 16 oktober 2006 voor het verkeer. Daarna is gebouwd aan een verlenging noordwaarts naar vlak voor de Yangtze bij Zhangjiagang. Dit deel van 53 kilometer lengte opende op 3 november 2010.

Op 6 februari 2015 opende een 36 kilometer lang deel tussen Nantong en Rudong voor het verkeer, dat wel de Tongyang Expressway wordt genoemd en een verlengstuk van de Tongxi Expressway is. Dit traject sluit echter oostelijker bij Nantong aan dan waar de route over de Yangtze verloopt.

Toekomst

Momenteel is de snelweg in aanleg tussen Zhangjiagang en Nantong, inclusief de brug over de Yangtze. Dit is een dubbeldeksbrug met 2x3 rijstroken en een spoorlijn. Dit is de Hutong Bridge, een tuibrug met een hoofdoverspanning van 1092 meter en pylonen van 325 meter hoog.

Referenties