Trasa Kwiatkowskiego

Uit Wegenwiki
Versie door Chris (overleg | bijdragen) op 4 nov 2014 om 16:16
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Blank.png
Trasa Kwiatkowskiego map.png
?
Begin Gdynia
Einde Gdynia
Lengte 6 km
Route

Knooppuntsymbool.svg S6-PL.svg → Gdańsk

Afslagsymbool.svg Ulica Morska

Afslagsymbool.svg Ulica Hutnicza

Afslagsymbool.svg Ulica Janka Wisniewski

Afslagsymbool.svg Port of Gdynia

Afslagsymbool.svg Ulica Admirała Józefa Unruga

Junction.svg Ulica Pułkownika Stanisława Dąbka

De Trasa Kwiatkowskiego is een autoweg klasse GP in Polen, gelegen in de havenstad Gdynia. De autoweg is 6 kilometer lang.

Routebeschrijving

Ten westen van Gdynia splitst de Trasa Kwiatkowskiego af van de S6 en voert met 2x2 rijstroken de stad Gdynia in. Het eerste deel voert door een bosgebied, waar de weg een groot dalviaduct heeft. De weg daalt daarna zo'n 100 meter naar de stad, en verloopt op viaducten door Gdynia, voornamelijk door het havengebied. De noordelijkste 1 kilometer is een reguliere stadsweg met 1 rijstrook per richting en voetgangersoversteken.

Geschiedenis

De Trasa Kwiatkowskiego in Gdynia.

De aanleg van de stadsautoweg begon op 30 augustus 1974, het eerste deel dat werd aangelegd is het viaductdeel door Gdynia. Er was alleen te weinig geld voor de aanleg, en in de jaren '70 zijn slechts twee viaducten opengesteld voor het verkeer. De werkzaamheden zijn in de jaren '80 voor langere tijd stilgelegd. In 1995 werd besloten de aanleg te hervatten en de slecht onderhouden viaducten te renoveren. Op 13 november 1998 opende de autoweg tussen de Ulica Morska en Ulica Pułkownika Stanisława Dąbka over ruim 2 kilometer voor het verkeer. Hiermee was het stedelijke deel van de Trasa Kwiatowskiego voltooid.

In 2005 is besloten om de autoweg te verbinden met de S6 ten westen van Gdynia, zodat vrachtverkeer van en naar de havens niet over het onderliggend wegennet hoeft. Het tweede deel door de beboste heuvels ten westen van Gdynia is tussen 2006 en 2008 aangelegd en opende op 12 juni 2008 voor het verkeer.

De autoweg is vernoemd naar Eugeniusz Kwiatkowski (1888-1974). Kwiatkowski was een minister in 8 snel opeenvolgende regeringen in de tweede Poolse republiek tussen 1926 en 1930. Het belangrijkste project van Kwiatkowski was de aanleg van de haven van Gdynia. Na de tweede wereldoorlog overzag hij de herbouw van de Poolse kuststrook. Kwiatkowski had een slechte band met de communisten en werd in 1948 gedwongen met pensioen te gaan. Hij overleed in 1974 in de zuidelijke stad Kraków, en zag 'zijn' stadsautoweg nooit voltooid. De aanleg begon 8 dagen nadat hij overleed.

Referenties