Tromsøysundtunnel

Tromsøysundtunnelen
E8 NO.svg
Tromsoysundtunnelen.jpg
Kruist Tromsøysund
Lengte 3.500 meter
Openstelling 1994
Intensiteit 10.000 mvt/dag
Locatie kaart

De Tromsøysundtunnel is een onderzeetunnel in Noorwegen, gelegen in Troms, in Tromsø.

Kenmerken

De Tromsøysundtunnel is een tweebuizige tunnel met buizen van 3.500 en 3.386 meter lengte. Elke buis telt twee rijstroken en er zijn 15 dwarsverbindingen tussen de twee buizen. De tunnel verloopt maximaal 102 meter beneden zeeniveau, de sterkste hellingsgraad bedraagt 8,2%. De tunnel verloopt onder het Tromsøysund, die het Noorse vasteland met het eiland Tromsøy verbindt, waar de stad Tromsø op is gelegen. De Tromsøysundtunnel is de noordelijkste tweebuizige tunnel ter wereld en tevens de noordelijkste vierstrooks weg ter wereld.

Geschiedenis

In 1960 werd de Tromsøbrua opengesteld, een tweestrooks brug over het Tromsøysund. De stad Tromsø ligt op het eiland Tromsøy, maar de groei van woonwijken aan de overzijde op het Noorse vasteland vereiste een tweede verbinding. Deze is begin jaren '90 aangelegd en opende in 1994 voor het verkeer. Het zou daarna nog 16 jaar duren voordat er weer een tweebuizige zeetunnel in Noorwegen werd opengesteld, namelijk de Knappetunnelen bij Bergen in 2010. In 2012 is een trajectcontrole in de tunnel geïnstalleerd, de eerste van Noorwegen.

Verkeersintensiteiten

In 2012 reden dagelijks 10.000 voertuigen door de tunnel, die daarmee één van de drukste wegen ten noorden van Trondheim is.

Zie ook

Referenties